Врачеш бе населеното място в община Ботевград, където Местна коалиция „БСП за България и Левицата“ избра да открие предизборната си кампания на 7 отктомври. Официален гост на събитието бе народният представител Иван Ченчев. Председателят на Общински съвет на БСП – Николина Цолова представи кандидатa за кмет на община Ботевград – инж. Борис Дренов, кандидата за кмет на с. Врачеш – Милчо Владимиров, кандидата за кмет на с. Скравена – Добринка Иванова и кандидата на кмет на с. Литаково – Пешо Младенов, както и кандидатите за общински съветници.


„Една много подготвена и балансирана листа. Много подготвени кандидати. Прави ми впечатление пълната листа, което за много общини е трудна задача. Достойни хора не се намират лесно!“, това заяви депутатът Иван Ченчев за кандидатите за кметове и кандидатите за общински съветници на местната коалиция. „Ще ми се да не приемате днешната среща като политическа агитация, а да поговорим чисто човешки“, заяви Ченчев и наблегна, че личните качества на един кандидат са най-важни. „Ако един кмет няма амбиция, ако не го трогва съдбата на всеки един онеправдан, ако не се интересува за населеното си място, той няма да е кмет завинаги.“, подчерта народният представител и затова припомни една известна житейска сентенция: „Няма начин да няма начин.“.


Народният представител прочете Обръщение от председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. В не го се казва, че БСП никога не е приемала политиката като сделка. „Ние не ви предадохме и не ви продадохме. Останахме верни на идеите си. Ние сме единственият носител на промяната, който може да получи шанс през местните избори“, казва лидерът на БСП в Обръщението. Относно изборите във Врачеш Нинова, заявява: „Издигаме Милчо Владимиров – отговорен и почтен човек. Той е носител на различната политика за Врачеш и е доказал това с различните си битки, каузи и житейска дейност. Време е Врачеш да има добър стопанин, който да решава проблемите на хората, който ги чува и не ги дели по политическа принадлежност. Време е Милчо Владимиров да покаже това, което отличава БСП от другите. Ние градим! Ние правим политика за хората!Ние мислим как всеки човек да получи шанс за развитие! Това става с ежедневна работа и много усилия, и най-важното – като не предаваш идеите си и се бориш отново и отново за доверието на хората. Врачеш определено заслужава различно бъдеще! Заслужава не сглобка, а  кмет, който да работи за хората, а не срещу техните интереси. Порочните модели трябва да бъдат премахнати!“, казва Нинова.


Кандидатът за кмет на общината – Борис Дренов, очерта основните предизборни приоритети от управленската си програма. Това са: осигуряване на по-добра сигурност и обществен ред във всички населени места в общината;  опазване и подобряване на околната среда – борба с нерегламентираните сметища; подобряване инфраструктурата в общината – пътна, водна и енергийна; довършване подмяната на остарялата водопроводна мрежа и изграждане на канализация на прогресивно урбанизиращите се малки райони; подобряване на здравеопазването и повишаване ефективността на прилаганите социални политики; осигуряване на по-добри условия на живот с по-добра градска среда, която да засяга максимален брой жители на общината; реализиране на повече проекти, финансирани от национални и европейски програми; опазване и развитие на културата и спорта, подпомагане на изявени таланти.


Дренов назова съществуващите проблеми в селото с истинските им имена - честото спиране на тока, недоброто качество на водата, запрашеността по улиците и др. Според него трябва да се обърне повече внимание на селата от гледна точка на подобряване на инфраструктурата и пътната мрежа.


„Ред, сигурност и спокойствие“. Това мото на предизборната си кампания обяви Милчо Владимиров, кандидат за кмет на село Врачеш, а мотивът му е: "Мога да бъда полезен за развитието и благосъстоянието на населеното място." . Според Владимиров именно редът, спокойствието и сигурността са трите най-важни фактора, определящи едно населено място като добро за живеене и привлекателно за младите хора, които да останат и да отглеждат децата си в него.


„Имам идеи за развитие на Врачеш и смятам, че имам нужните качества да ги изпълня. Смятам, че през последните години селото не се развива по правилния път. Какво ни трябва на жителите на Врачеш – най-вече чиста вода и хубави пътища. Първата ми задача ще бъде да задържа нашите деца тук в нашите детска градина и училище, които са с прекрасни бази.“,  заяви Владимиров. Той отправи благодарност към ръководствата на „БСП за България“ и на „Левицата“ за гласуваното доверие. „Смятам, че с общи усилия можем да превърнем селото в приветливо, чисто и привлекателно място“ и призова присъстващите на 29 октомври да гласуват с бюлетина 69 за кмет на общината, кмет на кметство Врачеш и за общински съветници.


Предизборното събитие бе открито със стихотворението „Майчице“ на Пеньо Пенев,  изпълнено от Деян Христов. В музикалната програма взеха участие самодейци от Народно читалище „Събуждане-1885“: хор „Мургаш“ с ръководител народната изпълнителка Веселка Христова, Станислава Димитрова - също изпълнителка на народни песни, и танцов състав „Мургаш“ с ръководител Радослав Цветанов.


Купуването и продаването на гласове е престъпление.