Добро настроение и хубаво време на Фестивала на бъчвата в село Врачеш днес. Сергии със пъстри сувенири, скари, богата празнична програма с участието на самодейци от различни населени места в община Ботевград и извън нея, популярни гост-изпълнители направиха атмосферата в центъра на селото още по-приятна и ведра. 


Фестивалът на бъчвата се превърна в традиция, която допринася за популяризиране на бъчварството – един от най-старите занаяти в селото, който се практикува до днес. Изработката на бурета се предава от поколение на поколение и осигурява препитание на цели семейства. 


Празникът започна с изпълнения на Общинския духов оркестър, Мажоретни състави и Младежки духов оркестър при НЧ “Христо Ботев“ – Ботевград. Поздрав към присъстващите и именниците днес /14 октомври – Св. Петка Българска/ поднесе Борис Борисов, който изпълнява длъжността кмет на община Ботевград. Той пожела на всички здраве и весело настроение, а на бъчварите – да развиват занаята и нови пазари. Борис Борисов благодари на Кметство Врачеш и ръководството на НЧ “Събуждане“ за отличната организация.


Като на всеки Бъчфест, майсторите-бъчвари предлагат своята продукция и демонстрират процеса по изработка на бъчва – от оформянето на суровия дървен материал до сглобяването на крайния продукт.