Създаване на среда за електронни разплащания показват експерти от Министерството на държавната администрация и административна реформа на БАИТ Експо. Проектът е финансиран по Оперативната програма „Административен капацитет”, а реализацията беше възложена на „Дата Макс” АД.
Единната среда служи като връзка на администрациите – доставчици на електронни услуги – с всяка от участващите банки и платежни оператори. Системата позволява на българските потребители да заплащат по електронен път услугите, заявени в портала на електронното правителство www.egov.bg или в регионалните административни портали.
Чрез средата потребителите могат да заплащат всички или избрани свои задължения с банкова карта, директно от банковата си сметка или използвайки регистрация при оператор за електронни разплащания.
Плащането се осигурява от платежните оператори чрез съществуващите системи за плащания, които и към момента функционират в съответствие с действащата нормативна уредба и ползването на съществуващите платежни механизми.
В момента много администрации предоставят електронни услуги на гражданите и бизнеса, но при реализацията на всички тях независимо от електронната форма на обръщение (а в някои случаи и на получаване на резултата) пред потребителя стои възможността да заплати услугата единствено по класическите начини – в брой, на гишетата на съответната администрация или по банков път. Средата за електронни разплащания решава това неудобство.
Техническата част по изграждането на средата приключи и са направени успешни тестове с банки и институции. Следващият етап от реализацията на проекта е към системата да се включат банките, от една страна, и администрациите, от друга, за да може средата да влезе в реална експлоатация.
Първите администрации, които още в началото на октомври се включиха в средата за е-разплащания, са общините Дряново и Шабла и Националната агенция за приходи. Централна кооперативна банка, Първа инвестиционна банка и Ипей АД са първите платежни оператори, включени в проекта.