Сезонът в НБА започва след броени дни, а тази година и множество български погледи ще бъдат отправени към Лигата на извънземните, защото там ще има и родно присъствие.


 Александър Везенков е един от общо 56 европейски баскетболисти в съставите на 30-те отбора от най-силното клубно първенство в световния баскетбол и се присъединява към вече утвърдена група на представители на Стария континент в Асоциацията.


 В началото на 90-те години тогавашният комисар на НБА - покойният вече Дейвид Стърн, направи всичко по силите си, за да отвори вратите за чужденците към свещената баскетболна лига на САЩ и Канада. Сега, три десетилетия по-късно, може преспокойно да кажем, че е успял.


 През годините сме виждали не един или двама велики европейски баскетболисти, като започнем от Дражен Петрович (Хърватия), за съжаление отдавна не между живите, Владе Дивац (Сърбия), Тони Кукоч (Хърватия), прескочим по-напред във времето с Дирк Новицки (Германия), Пау и Марк Гасол (Испания) и превъртим съвсем скоростно до най-актуалната вълна - Никола Йокич (Сърбия), Янис Адетокумбо (Гърция) и Лука Дончич (Словения). Разбира се, има още много добри играчи от нашия континент, които са оставили имената си на НБА картата, но изброението със сигурност са в отделна категория и могат да бъдат описани като лицата на Европа в САЩ и Канада.


Йокич (Денвър) и Адетокумбо (Милуоки) в момента са в собствена категория - и двамата са печелили наградата за "Най-полезен игра" на сезона (Янис два пъти), а също така са извеждали отборите си до титлата и там също са били определяни за MVP.


Чисто игрово Дончич също е на тяхното ниво, но му липсват тези постижения, като често е в дискусията за най-добър, но все още не постигнал нещо по-значимо с Далас.


Чарлз Оукли, знакова фигура от 80-те и 90-те години, които бяха известни с това, че в Щатите се играеше наистина здраво, смята, че вече не се играе толкова с физика и именно това помага на европейците да се адаптират и да успяват.



"Когато ние играехме, в онези славни дни, сигурно имахме 2% европейци. Сега глобализацията е сериозна, има много повече чужденци като цяло, а Лигата се промени заради играчите, които не разчитата толкова на физическата си сила. Сега гледаме стрелби от тройката", смята Оукли.



Освен това в Европа се разчита значително повече на отборната игра и защитата, което прави прехода към НБА още по-лесен за новодошлите европейци. Те се възползват от повечето пространства по терена и липсата на здрава защита, започвайки да бележат почти моментално.


Така че индивидуализмът в щатския баскетбол, сравнен с тактическата дисциплина и различните виждания в европейския, със сигурност има своята роля и това помага на новодошлите.


Този сезон в НБА "каца" поредната група европейски таланти, започвайки с избор №1 в Драфта - Виктор Уембаняма. 224-сантиметровият французин е следен зорко от фенове и специалисти, защото е нещо рядко срещано - въпреки огромния си ръст няма проблем да се движи по терена с лекотата на гард и да ниже тройки. Основен фаворит за "Новобранец на годината", а също така сочен и за бъдеща суперзвезда, тъй като ще се развива с насоките на легендата Грег Попович в Сан Антонио Спърс.


Друг френски талант, Билал Кулибали, с когото Уемби бе съотборник в Метрополитан 92, също попадна високо в Драфта - №7 и ще играе за Вашингтон. 19-годишното крило има огормен потенциал, но няма да получи гарантирани минути от самото начало и за разлика от Уембаняма, ще трябва да се бори повече за игровото си време. Уизърдс обаче със сигурност виждат в него диамант, който ще блести в следващите години.


В Драфта това лято бяха избрани и още трима европейци - Тристан Вукчевич (№42 от Вашингтон), Тумани Камара (№52 от Финикс) и Тарик Биберович (№56 от Мемфис). От тримата обаче единствено Камара ще играе в Лигата - за Финикс, докато сръбската и босненската надежда остават в Европа, съответно в Партизан и Фенербахче.


Тук няма как да пропуснем и двамата носители на наградата за "Най-полезен играч" в Евролигата - Александър Везенков, който я спечели миналия сезон и Василие Мицич, завоювал я в предходните два.


Българската звезда вече изигра пет предсезонни мача с екипа на Кингс, като все още се адаптира към новото предизвикателство.


Мицич, който освен двукратен MVP, също така е и двукратен шампион в Евролигата, също лека-полека свиква, като в четирите мача на Оклахома Сити в предсезонната подговка може да не бележи толкова, но пък дава по 6.0 асистенции средно на мач.


Ето и всички европейци в отборите от НБА към момента:


 


Немияс Куета (Бостън, Португалия)


Святослав Михайлюк (Бостън, Украйна)


Кристапс Порзингис (Бостън, Латвия)


Еван Фурние (Ню Йорк, Франция)


Айзея Хартенщайн (Ню Йорк, Германия)


Фуркан Коркмаз (Филаделфия, Турция)


Филип Петрушев (Филаделфия, Сърбия)


Aжуоалс Тубелис (Филаделфия, Литва)


Якуб Пьолтъл (Торонто, Австрия)


Денис Шрьодер (Торонто, Германия)


Онюралп Битим (Чикаго, Турция)


Никола Вучевич (Чикаго, Черна гора)


Боян Богданович (Детройт, Хърватия)


Тосан Евбуомуан (Детройт, Великобритания)


Килиан Хейс (Детройт, Франция)


Даниел Тайс (Индиана, Германия)


Янис Адетокумбо (Милуоки, Гърция)


Танасис Адетокумбо (Милуоки, Гърция)


Богдан Богданович (Атланта, Хърватия)


Клинт Капела (Атланта, Швейцария)


Tео Маледон (Шарлът, Франция)


Франк Нтиликина (Шарлът, Франция)


Никола Йович (Маями, Сърбия)


Гога Битадзе (Орландо, Грузия)


Франц Вагнер (Орландо, Германия)


Мориц Вагнер (Орландо, Германия)


Дени Авдия (Вашингтон, Израел)


Данило Галинари (Вашингтон, Италия)


Влатко Чанчар (Денвър, Словения)


Никола Йокич (Денвър, Сърбия)


Руди Гобер (Минесота, Франция)


Василие Мицич (Оклахома Сити, Сърбия)


Алексей Покушевски (Оклахома Сити, Сърбия)


Тумани Камара (Портланд, Белгия)


Симоне Фонтекио (Юта, Италия)


Лука Шаманич (Юта, Хърватия)


Усман Гаруба (Голдън Стейт, Испания)


Дарио Шарич (Голдън Стейт, Хърватия)


Никола Батум (ЛА Клипърс, Франция)


Ивица Зубац (ЛА Клипърс, Хърватия)


Муса Диабате (ЛА Клипърс, Франция)


Юсуф Нуркич (Финикс, Босна и Херцеговина)


Алекс Лен (Сакраменто, Украйна)


Александър Везенков (Сакраменто, България)


Домантас Сабонис (Сакраменто, Литва)


Лука Дончич (Далас, Словения)


Макси Клебер (Далас, Германия)


Бобан Марянович (Хюстън, Сърбия)


Алперен Шенгюн (Хюстън, Турция)


Санти Алдама (Мемфис, Испания)


Йонас Валанчюнас (Ню Орлиънс, Литва)


Сиди Сисоко (Сан Антонио, Франция)


Сандро Мамукелашвили (Сан Антонио, Грузия)


Джеди Осман (Сан Антонио, Турция)


Джереми Сочан (Сан Антонио, Полша)


Виктор Уембаняма (Сан Антонио, Франция).