Адв. Мария Накова е новият председател на кореняшкото дружество “Орханиец“. Потомка е на Митровския род. Тя беше единствената кандидатура, след като досегашният председател Анелия Виткова пожела да се оттегли след изтичане на петгодишния мандат на ръководството на организацията. Повечето от членовете на предишния Управителен съвет бяха преизбрани, други си дадоха отвод поради лични причини. 


Ето и съставът на новия УС на дружество “Орханиец“:


адв. Мария Накова – председател, Анелия Виткова, Евгения Иванова, Николай Клюнков, Светла Петрова, Таня Багелейска, Таня Велева. В ревизионната комисия влизат Йордан Фампарски, Цветомила Велева, Светла Лазарова.


Преди избора на ново ръководство, досегашният председател на дружество “Орханиец“ представи отчет за дейността на организацията за изминалия мандат. През 2020 и 2021 година част от инициативите на организацията са възпрепятствани заради пандемията от ковид, посочи Анелия Виткова. Но в този период дружеството не остава безучастно към нуждите на местната болница от подпомагане за справяне с кризата, дарявайки средства, заделени от постъпилия членски внос.


Дружество “Орханиец“ продължава да е партньор на Община Ботевград при привеждане на националния литературен конкурс “Стамен Панчев“, организиране на празника Трифон Зарезан в манастира “Рождество на Пресвета Богородица“ в Зелин и осъществяване на Великденския събор на Ботевград. 


Да припомним, че през 2011 година, Църковното настоятелство на храма “Възнесение Господне в Ботевград“, ръководството на Международното висше бизнес училище и дружество “Орханиец“, с благословията на Ловчански митрополит Гавриил, подеха инициативата за възстановяване на Великденския събор на града. За първи път, като мащабно събитие с богата програма, той се проведе през 2016 година.


Посещенията на ръководството на дружеството при възрастните членове в навечерието на великденските празници и поклонението пред паметните места в нашата община, свързани с Ботевите четници, с участието на ученици от местните средни училища, също са част от проявите на организацията.


По време на  отчетно-изборното събрание, когато на дневен ред бе точка “Разни“, стана ясно, че членовете на дружеството Милчо Влайков и инж. Цветолюб Савов – бивш кмет на Ботевград, са направили проучване за опълченците от нашия край и дружеството ще излезе с инициатива за поставяне на паметна плоча с имената на героите. 


Отчетно-изборното събрание завърши с коктейл и пожелания към новото ръководство за приемственост, нови идеи и инициативи за съхраняване на родовата и историческата памет.


Новоизбраният УС обяви, че традиционната вечеринка на дружеството в чест на празника на Ботевград - 29 ноември, и предстоящите коледни празници, ще се проведе на 2 декември.