Изпълнителният директор на „Елаците-Мед“ АД инж. Драгомир Драганов е носителят на наградата „Мистър Икономика“ за 2023 г. Призът му бе връчен от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.


Отличието „Мисис Икономика“ 2023 спечели Галина Гавраилова, собственик и изпълнителен директор на „Комсед“ АД. Наградата бе връчена от Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи.


“Благодаря ви за тази голяма чест, отново да бъда сред вас на това престижно състезание, защото преди наградите имаше една много строга селекция от хора, които действително много заслужиха тази година. Искам да ви пожелая да бъдете здрави с вашите семейства, да се радвате на добър бюджет, който се надявам скоро да бъде приет. Аз съм сигурна, че с вашите политики и с това, което вие умеете, вашите идеи и развитие на компаниите за българската икономика ще има далеч по-добри резултати.”, заяви г-жа Йотова.


„Приемам тази награда с благодарност към ръководствата на „Елаците-Мед“ и „Геотехмин“, които ми дадоха възможността да бъда член на екип от професионалисти, които с инвестиции в модерни минни технологии и оборудване, с отговорно отношение към местните общности, към хората от колектива, към околната среда, регулаторната рамка, направи „Елаците-Мед“ едно от водещите дружества в минната индустрия на България. Дружество, което независимо от конюнктурата се развива устойчиво и предлага дългосрочна перспектива за заетост на своите работници и служители“ - сподели инж. Драганов и благодари за номинацията и на всички, които са гласували за нея. 


Инж. Драгомир Драганов има над 40-годишен опит в минната индустрия и геоложките проучвания, включващи оценка на ресурсите и запасите от метални полезни изкопаеми; предпроектни проучвания; проектиране на минните работи в открити рудници и оценка на икономическия риск. Повече от 8 г. успешно ръководи „Елаците-Мед“, част Група ГЕОТЕХМИН. Инж. Драганов е председател на УС на Българската минно-геоложка камара и член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


Тържествената церемония по обявяването на победителите в конкурса, организиран от списание „Икономика“ и най-голямата работодателска организация – КРИБ, се проведе в „София Тех Парк“. Вече 33 години „Мистър и Мисис Икономика“ отличава български предприемачи, мениджъри, икономисти и финансисти, допринесли за високите успехи и развитието на българската икономика. Символ на конкурса е статуетката „Рибарят и златната рибка“ на маестро Ставри Калинов.


И тази година номинациите за конкурса се подаваха до Управителния съвет на КРИБ, чиито членове определиха победителите. Работодателската организация от 9 г. е партньор на сп. „Икономика“ като съорганизатор на конкурса. Заради високата конкуренция журито реши да присъди по две награди в някои от категориите на конкурса.


Две отличия бяха връчени в категория „Инвестиции и растеж“ – на Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom, и на Константин Бояджиев, управител на „Галакси Инвестмънт Груп“. За първа година в конкурса бе включена и категория „Корпоративно дълголетие“ за компании, които са оставили дългогодишна и значима следа на българския пазар. Отличието отиде при г-жа Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна.


Церемонията беше открита от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който поздрави представителите на българския бизнес за неговата устойчивост в тези смутни времена. Според него българската икономика е стабилна, преодолява кризите, стъпила е на здрави фундаменти. Събитието  почетоха министърът на икономиката Богдан Богданов, изпълнителният директор на Българската агенция Мила Ненова, а от страна на Група ГЕОТЕХМИН – д-р инж. Иван Вутов, зам.-председател на УС на КРИБ, и Доминик Хамерс, член на УС на организацията.