Важни промени са предвидени в проекта на Закона за училищното образование и предучилищно възпитание и подготовка, пише "Труд".

Сред тях са:

   - Основна форма на изпитване в училищата става тестът. Вместо досадните дълги класни и контролни ще се отговаря на въпроси. Тестът може да замени и устните препитвания, но не изцяло.
     - Боят и обидите в училище ще бъдат забранени. Учениците и учителите се задължават да не упражняват "психическо и физическо насилие" един над друг и помежду си.
     - Всяка степен на образование ще се завършва с национална миниматура (след 4-ти, 7-и ,10-и клас) и документ за успеха.
     - Учителите ще пишат характеристики на възпитаниците си, така като бе преди 1989 г. Сега обаче те ще се отнасят за натрупаните знания и за дисциплината.
     - Родителите ще отнасят глоби от 50 до 250 лева, ако отрочето им не е в клас. Парите ще се събират от кметовете. По-лошото е, че преди да се стигне до тях, родителите ще минават през дълги процедури на съвети от социални работници и психолози.
     - Провинилите се ученици ще получават наказания: от забележка през метене на двора до разговори със специалисти.
     - Забраняват се неизвинените отсъствия. Родителите ще имат право да пишат бележки детето им да не ходи на училище само за общо 7 дни.

Основното образование ще приключва в 7-и клас. Новото е, че тогава учителите ще пишат и първата характеристика на ученика, в която освен оценка на знанията ще има и мнение за дисциплината му. Другата характеристика със същото съдържание ще се пише в края на 12-и клас. Тя ще се връчват на родителите срещу подпис. Целта е връщане на дисциплината в училище. По презумпция тя трябва да има значение при продължаване в друго училище или образователна степен. Как обаче това ще стане на практика, експертите още не са наясно.

 Характеристиката обаче може да е повод за намесата на социалните служби и Агенцията за закрила на детето при проблемните случаи.