На 9 и 10 декември се проведоха последните за шахматен клуб ,,Балканъ" турнири за годината. Сензационно се представи детският отбор на IX Международен турнир по ускорен шахмат за купа ,,Ан-Пасан" в София. Участие взеха близо 70 деца от България и чужбина, на възраст от 6 до 14 години. Фаворити за медалите бяха гостите от Сърбия - група от 11 шахматисти с най-високи рейтинги и съответно с най-големи амбиции. 


Шахматен клуб ,,Балканъ" бе представен от Симеон Владимиров и Едоардо Узунов при момчета до 12 години и от Богдана Дикова при момичетата до 14 години. Скромната ни група изцяло надмина очакванията на треньора Галин Иванов. Както винаги при момчетата, борбата за медалите беше неясна до последните партии. Преди последния седми кръг и двете наши момчета бяха замесени пряко в разпределянето им. Нещо повече, Едоардо до момента бе на първо място с равен брой точки с представителя на ЦСКА Емил Шопов, а Симеон с точка зад тях. Последният мач на Едоардо бе именно срещу шахматиста на армейците. По-добрият турнирен коефициент на нашето момче го облагодетелстваше, равен мач бе достатъчен за златото. След кратка борба бе сключено реми и Едо завоюва титлата при 12-годишните. 


Симеон победи представителка на Сърбия, но за съжаление остана на четвърто място с равен брой точки с третия, по 4, но с по-лош турнирен коефициент. Разликата на първия с четвъртия бе само 0,5 точка. 


Страхотно се представи и Богдана, която във втория  и третия кръг победи едни от фаворитите за медали от Сърбия. Тя се нареди на трето място при момичетата до 14 г. и спечели бронзов медал. Лошият финал не й позволи да се бори за по-добро класиране. 


Интересна бе статистиката на ботевградските шахматисти срещу фаворитите от Сърбия. От шест мача ботевградчани постигнаха пет победи и един равен мач. 


Едоардо Узунов тренира само от 8 месеца при Галин Иванов и показва обещаващи резултати, а настоящият турнир е едва трети за него.


На другият ден, също в София, се проведе второто издание на турнир ,,Сердика", където взе участие мъжкият тим на шахматен клуб ,,Балканъ". Дисциплината – също ускорен шах в седем кръга. Фантастично се представи Иван Златанов, който преди последния седми кръг делеше трето място в генералното класиране, и в последния кръг се срещна с един от най-добрите български шахматисти - международен гросмайстор Мартин Петров. Нашето момче, въпреки че загуби, остави чудесни впечатления, като зае седмо място в крайното класиране в компанията на утвърдени състезатели. Така той завърши с 5 точки и повиши международния си рейтинг с цели 72 единици.


Добре се представиха и другите ботевградски шахматисти. Борислав Христов спечели 4 точки и покачи рейтинга си с 10 пункта. Захарин Вълчинов завърши с 3 и качи 22 точки рейтинг, Борис Борисов също с 3, и с 23 точки над рейтинга си, а Георги Спасов с 2 и с 12 прибавени точки към международния си рейтинг. 


“По този начин завърши една фантастична година за шахматен клуб ,,Балканъ". Нашите шахматисти спечелиха общо десет медала от престижни международни турнири - 3 златни, 5 сребърни и 2 бронзови.“, обобщи треньорът на клуба Галин Иванов.


От един месец насам, по покана на настоятелството към читалище ,,Тодор Пеев" - Етрополе, Иванов провежда веднъж седмично шахматни уроци и тренировки за деца от съседния град. Заниманията преминават при голям интерес. Ентусиазирани са не само децата, но и техните родители. Това сподели още Галин Иванов. Той е изключително доволен от предоставените му отлични условия за провеждане на заниманията и изказва благодарност на секретаря на читалището г-жа Цветина Стаменова.


Собствениците на клуба Дамян Маринов и Константин Лазаров са удовлетворени, че дейността на ШК ,,Балканъ" вече се разраства извън границите на община Ботевград. Те са убедени, че тази тенденция ще продължава да се засилва. Децата от Етрополе, показали най-добри резултати, ще бъдат привлечени като състезатели на ботевградския клуб. 


В края на успешната 2023 година треньорът Галин Иванов благодари на всички шахматисти от клуба за проявеното старание, дисциплина и ентусиазъм в тренировъчния процес, за всички постигнати успехи в престижните турнири. Той изразява своя благодарност на международния гросмайстор Владимир Димитров, от който черпи безценен опит и знания, които на свой ред предава на ботевградските шахматисти. 


И не на последно място Галин благодари на президентите на клуба Дамян Маринов и Константин Лазаров, които, без абсолютно никаква помощ, съумяват да финансират дейността на клуба.