От 18-ти до 22-ри декември в часовия интервал от 11:00 до 19:00 часа ще се състои второто издание на „Коледен фест“. Организатори са Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“.


На пл. „Освобождение“, между сградата на Общинска администрация и Народно читалище „Христо Ботев 1884“, гражданите и гостите на Ботевград ще могат да се насладят на коледната атмосфера, за която ще допринесе коледната къщичка с чай и греяно вино, както и щандовете с ръчно изработените коледни изделия.


По традиция „Коледен фест“ ще се проведе в подкрепа на благотворителна кауза. Тази година средствата, събрани от продажбата на чай, греяно вино, наеми на търговски площи  и част от приходите на коледните щандове, ще бъдат дарени в подкрепа на 5-годишния Мартин Йорданов от Ботевград. 


Борбата на Марти и родителите му – Нора и Йордан, започва още при раждането му, когато се установява, че той има разширени вентрикули, които впоследствие нарастват, и когато е на 4 месеца, се налага спешна животоспасяваща операция. 


На 6-месечна възраст са му поставени още две диагнози – епилепсия и детска церебрална парализа. Семейството започва лечение в България, което не дава желания ефект. Това налага да се потърсят възможности за лечение в Турция. Лечението, приложено там, помага на Марти да се подобри още след втората седмица. 


От раждането си до днес Марти и родителите му се борят за оздравяването му. Към момента са проведени няколко благотворителни кампании, благодарение на които необходимите средства за лечение и поддържаща терапия са събирани. За да успее Марти да се излекува и да има пълноценно детство, е необходимо скъпоструващите терапии да продължат.


В подкрепа на каузата ще се включат детските градини „Слънце“, „Кокиче“, „Синчец“, „Славейче“, „Иглика“ и Център за обществена подкрепа – Ботевград, които ще предлагат изработени от тях картички, сладки и сувенири. 


В рамките на коледния базар ще бъдат поставени кутии за благотворителност, в които всеки желаещ може да допринесе за каузата. 


С оглед на празничните и почивни дни, следващи непосредствено края на базара, благотворителните кутии ще бъдат отворени на 28-ми декември от 5-членна комисия, определена от кмета на община Ботевград, а събраната сума ще бъде преведена по дарителската сметка на Мартин Йорданов. 


На 18-ти декември, със свой щанд в базара, ще се включат и жители на село Врачеш, които събират средства в подкрепа на Миленка Герашка, която се бори с тежко онкологично заболяване.  


Организаторите очакват жители и гости на града да посетят базара, "за да споделим заедно най-светлите дни в годината и да се обединим в името на доброто!"