Трафикът преминава по обходни маршрути. Шофирайте внимателно!


Участъкът от път I-1 между Мездра и Лютидол остава затворен за движението в двете посоки до средата на януари 2024 г. Временната организация в отсечката от 160-ти до 172-ри км е съобразена с графика на строителя поради продължаващите строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път, които не позволяват безопасно преминаване на моторните превозни средства. След този срок трафикът в участъка ще бъде възстановен в рамките на ограниченията, заложени във временната организация на движение. Преминаването по него ще бъде организирано двупосочно в две платна и двупосочно в едно платно с ограничение на скоростта според спецификата на отделните участъци.


Удължаването на срока на временната организация за движение е поради непредвидени обстоятелства, възникнали по време на строително-монтажните работи като необходимост от извършване на археологически проучвания в части от трасето, както и за изготвянето и одобрението на нов парцеларен план в зоната на инженерните мрежи и пътните възли. Това се налага заради преработването им като пътни възли на две нива, за да се повиши безопасността на движение по бъдещето трасе. Срокът за завършване на модернизацията на път I-1 Мездра - Ботевград е юни 2024 г.


Пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, се изгражда в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София в по-голямата си част е върху съществуващото трасе на първокласния път. 


За изпълнението на всички планирани дейности по проект за удвояване на пътния участък се извършват и взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни дейности. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин се цели избягване на сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. 


Обходните маршрути при изпълнението на строителните работи са същите както и досега:


• леките автомобили до 3,5 т ще преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно.


За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:


• път II-13 Крапчене - Криводол  - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;


• път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно.


• За МПС до 12 т друг маршрут е и по АМ „Хемус“ - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана. 


Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.


Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава трафикът, за причиненото неудобство. Спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасността при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на трасето, което ще е двойно по-широко от настоящото.


Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.