Не се предвижда увеличение на местните данъци и такса смет през следваща година, това заяви кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. В отговор на въпрос да коментира отхвърленото от парламента предложение за актуализация на данъчните оценки и това какво означава за община Ботевград – да очакваме ли по-високи местни данъци и такси през следващата година, той заяви: “Винаги съм казвам и ще повторя тезата, че данъчната ставка не трябва да служи като компенсаторен инструмент на инфлационни процеси. Направих си труда по друг повод – каква е официалната инфлация от 2008 год. – последното актуализиране на данъчната оценка – тя е близо 60% по данни на Националния статистически институт. Логиката е чрез актуализиране на данъчните оценки съответното да се актуализират и приходите от местни данъци, след които основният е данъкът върху недвижимите имоти. Не искам да коментирам причините, поради които парламентът, изобщо изпълнителната власт на национално ниво, смята за ненужно да се актуализира данъчната оценка. Тук не говорим само за местни приходи, а и за доста други такси на услуги на база данъчна оценка. Така например повечето физически прехвърлят имоти по данъчна оценка, оттам се плащат съответните такси, включително и към държавата. Чух, по различни поводи и в различни събития, в които участвах, че представители на изпълнителната власт, те абсолютно са разделени, защитават една и или друга теза, че кметовете и общините имат своята самостоятелност - Законът за местното самоуправление и местната администрация им дава възможност, както и Законът за местните данъци и такси, да променят данъчните ставки, с които да компенсират инфлационни процеси. Това е тотално погрешно като процедура, като инструмент, като принцип. Много пъти съм казва, че промяната на данъчната ставка, съответно увеличаването на даден приход за общината, трябва да е с конкретна цел. И естествено става след одобрение от Общинския съвет. Но актуализирането на данъчните оценки следва пазарни и инфлационни процеси, което обаче се приема от централната власт. 


В предходни години сме използвали, мисля че три пъти или четири пъти, увеличаване на ставката именно по тази необходимост. И не само ние, но и много други общини.  От 0,1 до 4,5 промила е данъчната ставка, която може да се налага върху данък недвижимо имущество. В момента община Ботевград и повечето общини са на около 3 промила. Да, наистина имаме като възможност още промил и половина да увеличаваме, но не смятам, че това е правилният механизъм. 


През миналата седмица Националното сдружение на общините в Република България имаше общо събрание, коментирахме тази тема, включително с премиера, с министъра на регионалното развитие и благоустройството, зам.- министъра на финансите. Доста уклончиви бяха отговорите на въпроса кога реално може да се случи актуализацията на данъчните оценки и като цяло финансовата децентрализация. Може банално да звучи на хората, но няма да спрем да повтаряме да има някакви реални параметри тази децентрализация по отношение на законодателството, така че общините да станат една идея по-самостоятелни и независими във финансово отношение. Конкретно за актуализирането на данъчните оценки – явно не е на дневен ред за политиците в Народното събрание, изобщо за изпълнителната власт. Но надяваме се, че през следващата година ще има конкретни действия, ако има те ще влязат в сила през 2025 год. Така че наистина по едни доста по-справедлив и пазарен начин, отразяващ икономическата обстановка, да се актуализират и местните приходи.“.