2771 са трудовите злополуки, регистрирани в НОИ само от началото на тази година.

Целта е да се намалят с 8% трудовите злополуки, информира изпълнителния директор на Главна инспекция на труда Гълъб Донев-

Той добави, че се планува до 2012 година пострадалите на работните места граждани на ЕС да намалеят с 25 процента, което ще се прилага и у нас.

"Да се лъже за заплатите, на които българинът се осигурява, е феномен, който се е появил в последните години, годините на прехода, тогава, когато всички работодатели и работещи се опитват да излъжат държавата като плащат по-малко данъци. Но когато мамиш държавата, трябва да се замисли човек кой е излъган", каза Донев, цитиран от zdrave.net.

Той обясни, че борбата с точно тази част от нарушенията на законодателството е трудна, защото честа практика е да се договарят и работодателите, и работниците да са по-ниски официалните заплати и да се получава по-голям чист доход.

Според него трябва да се намесят не само Инспекцията по труда, но и обществото, за да може да се формира една малко по-друга култура в българския работник, за да може той сам да бди за собствената си безопасност, за собственото си здраве.