Столична община обсъжда с Националния статистически институт възможността в предстоящото преброяване да бъдат включени и домашните кучета, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

До този момент има около 4100 регистрирани домашни кучета, за цялата минала година те са около 150-200, каза Фандъкова. Тя припомни, че таксата за регистрация е 24 лева, като от такса са освободени кастрираните. Приходите от таксите отиват за инвестиции в приюти, мерки за решаване на проблемите с бездомните кучета.

Подготвя се промяна в наредбата за домашните любимци, като се завишават сериозно санкциите. В момента глобата за всякакви нарушения е 20 лева. За ухапване глобата ще скочи драстично и ще стане между 1000 и 2000 лева, посочва БТА. За останалите нарушения - като разходка без повод, ако не се събират отпадъците след кучетата и др., глобите ще варират между 200 и 400 лева.

От 13 юли се кастрират и дворните кучета. Малко под 500 дворни кучета са кастрирани в район Нови Искър, програмата продължава в Люлин, Връбница и други райони, каза Фандъкова. При спиране на строителството заради кризата имаше огромен бум от пуснати кучета от строежите, посочи кметът на София. Тя съобщи, че от началото на годината са заловени 3217 животни, кастрирани са малко под 2000, доказано агресивните и опасни са евтаназирани.