Александър Везенков е Спортист №1 на България за 2023 г. Това стана ясно на официална церемония тази вечер в столичен хотел, на която бе обявено и подреждането в челната десетка, определена от спортните журналисти у нас.


Българинът печели приза за втора поредна година, като събра 1009 точки. Преди него единствено Ваня Войнова е печелила от баскетболистите, а Везенков е и първият баскетболист награждаван два пъти.


В компанията на национала в Топ 3 са тенисистът Григор Димитров със 711 точки и плувецът Петър Мицин с 684.


Везенков изпрати много силна година, като бе в основата на успехите на бившия си вече тим Олимпиакос.


Българинът доминираше в най-силния европейски клубен турнир Евролигата, като стана MVP на редовния сезон и получи приза за водещ реализатор на името на Алфонсо Форд. Крилото изравни рекорда и за най-много отбелязани точки във финален мач, но гръцкият гранд остана със среброто, след като кош на Серхио Люл в последните секунди донесе титлата на Реал Мадрид.


Към отличията си за 2023 г. Везенков добави още Купата и титлата в Гърция, като бе избран и за Най-полезен играч в местното първенство.


С преминането си в състава на Сакраменто Кингс, националът ни стана едва вторият българин в Националната баскетболна асоциация след Георги Глушков.


Топ 10 за Спортист на годината
1. Александър Везенков (баскетбол) 1009 т.
2. Григор Димитров (тенис) 711 т.
3. Петър Мицин (плуване) 689 т.
4. Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) 587 т.
5. Карлос Насар (вдигане на тежести) - 572 т.
6. Нургюл Салимова (шахмат)
7. Боряна Калейн (художествена гимнастика) 301 т.
8. Йоана Илиева (фехтовка) 269 т.
9. Стилияна Николова (художествена гимнастика) 138 т.
10. Александър Николов (волейбол) 129 т.