Заради инциденти ще бъдат предприети мерки за обезопасяване на участък от ул. “Витоша“, в района на автогарата и пред магазин “Фантастико“. Предвижда се изграждане на повдигнати пешеходни пътеки и по-добра сигнализация. Това каза кметът Иван Гавалюгов по време на брифинга с местните медии.


“Практиката показва, че една повдигната пешеходна пътека заостря вниманието. Там не минават с висока скорост. Проблем са паркираните автомобили и таксита, успоредно от двете страни на улицата, както и неправилното пресичане на пешеходците на нерегламентираните места. Когато възникне такъв инцидент, може би голяма част от вината е и на самите пешеходци, но ние се стараем да регулираме трафика и движението, че дори пресичащите на нерегламентирани места пешеходци, което не е правилно и е наказуемо, друг е въпросът как реално може да бъде контролирано, все пак да бъдат сравнително обезопасени. Наистина там наблюденията са, че не се минава с висока скорост, но видимостта е нулева почти. Пешеходци изкачат ненадейно от всяка точка на тротоара, и там, където не е пешеходна пътека, разчитайки, че автомобилите се движат бавно и че ги забелязват. В непосредствена близост има училище. Това е един от основните маршрути, по който се придвижват учениците от гимназията, особено в северната част на града. Така че има идентифицирана нужда от по-добро сигнализиране на всички опасности, които могат да бъдат предизвикани от преминаващи пешеходци“, коментира кметът Гавалюгов. 


Преди няколко дни на ул. “Витоша“, в района на автогарата, бе блъснато 16-годишно момиче. През декември миналата година стана инцидент с две момчета. Те бяха блъснати от кола, докато пресичали улица “Витоша“ пред магазин “Фантастико“.