В село Скравена днес се проведе първият празник на туршията. Организатори са Кметство Скравена, Пенсионерски клуб “Златна есен“ и Народни читалище “19 февруари“. 14 участници взеха участие, предоставяйки туршии, собствено производство, за дегустация. Излъчени бяха и победители, чиито туршии бяха определени като най-вкусни. Това са Гергина Романова, Мария Георгиева и Мария Иванова. Специална награда бе отредена за Виолета Муканска за сладко от люти чушки, което се сервира със сирена. Наградите за победителите бяха осигурени от общинския съветник Димитър Романов.


Изложбата на туршии бе подредена в пенсионерския клуб и всички присъстващи имаха възможност да опитат от зимните салати. 


“Скравенските жени са едни от най-добрите кулинари, а след днешния празник смело може да ги наречем баш майстори на домашната туршия. Искрено се надявам заедно да успеем да превърнем празника на туршията в традиция и чрез него да разменяме рецепти и да ги предаваме на следващите поколения“, каза Гергана Минкова – кмет на село Скравена.