“До момента няма раздвижване на пазара на имоти в Ботевград. Предлагането и търсеното на жилища през тази година е по-голямо в сравнение с миналата, но реално осъществените сделки са малко. Продава се предимно ново строителство, което е близо до центъра на града. По-трудно се реализират сделки в периферните части на Ботевград. На този етап не може да се говори за съществен спад в цените. 500 евро е цената на 1 кв.м ново строителство в центъра на града”, каза за botevgrad.com Искра Лекова, брокер на недвижими имоти. Тя поясни, че цената зависи от степента на завършеност на жилището.

“Моята практика показва, че хората търсят предимно жилища с красив изглед, с повече пространство и въздух около тях. Това желание диктува, че зелените площи между блоковете и до тях не трябва да се застрояват”, смята Лекова. В подкрепа на думите си брокерката допълни, че има търсене на имоти в Зелин. В момента цената на квадратен метър във вилната зона е между 35 и 60 лв.

“През лятото реализирах сделки на застроени имоти в ботевградските села. Купувачите са предимно столичани. Те предпочитат стари къщи, които реконструират по свой вкус”, допълни Искра Лекава. Тя съобщи, че търсеното на офиси и апартаменти под наем в Ботевград е голямо. Наемната цена на помещение за офис в центъра на града е между 9 и 10 лв./кв.м. Апартамент може да се наеме за 4 или 5 лв./кв.м.