Процесът за отдаване на хижа “Рудината“ за стопанисване на Община Ботевград тръгна положително. Същевременно Областната управа предприе ход в обратната посока – включи хижата в концепция за интегрирани териториални инвестиции. Това е проект, в който администрацията на областта участва заедно с няколко общини, включително и с община Ботевград, но не чрез този обект. Хижата е включена като техен обект в една програма, по която, ако получат финансиране, тя ще бъде ремонтирана. Това обясни кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпрос на Тихомир Найденов, който по време на вчерашното заседание на ОбС, когато на дневен ред бе отчетът за извършените дейности в сферата на туризма, се поинтересува докъде е стигнал въпросът за хижа “Рудината“. 


“Идеята на Община Ботевград никога не е била да придобие собственост или да получи право да стопанисва хижата, защото иска да печели евентуално от нея. Тези наши действия бяха предприети от очевидната безстопанственост по отношение на обекта. Той е предоставен за стопанисване на Българския туристически съюз. Но от години, откакто почина последният хижар, дори не знам какви средства е получавал, за да се грижи за хижата, тя е безстопанствена. Това ни провокира да поискаме да я придобием или да получим правото да я стопанисваме, за да можем да правим съответните инвестиции и разходи по нейното стопанисване. Няма какво да се лъжем, хижата не е от национално значение, ползва се основно от местни граждани. Ако държавата и Българският туристически съюз успеят да намерят средства да я ремонтират и да осигурят нейното нормално функциониране, Община Ботевград няма никакви претенции към тази хижа“, добави Иван Гавалюгов.   


Тихомир Найденов се поинтересува още дали вече е извършен ремонт на килийното училище в Боженица и отворено ли е то за посетители. 


“Ангажимент за килийното училище в Боженица е поет от Историческия музей, който стопанисва обекта, да намери специалист за ремонт на каменния покрив“, отговори кметът.


Тихомир Найденов използва случая да отправи благодарност към колегата си в ОбС Момчил Узунов, който отделя от времето си и активно помага на екипа на ОП “Туризъм“ за създаване и обозначаване на маршрути за разходка и за осъществяване на други дейности в областта на туризма.