Община Етрополе отбеляза по тържествен начин Националния празник на България 3-ти март. Тържеството започна в 10.00 ч. на Централния площад с изпълнения на Етрополската духова музика. Под звуците на „Мила Родино“ бе издигнат националния трибагреник на пилона пред читалището.  


Кметът инж. Владимир Александров и Председателя на Общински съвет-Етрополе г-жа Боряна Керемидска поднесоха венец цветя пред Паметника на загиналите във войните 1868-1918 г. етрополци и се преклониха пред паметта им. Венци и цветя бяха положени и от представителите на политически партии, училищата, детските градини, Исторически музей-Етрополе, НЧ „Тодор Пеев – 1871”, „Геотехмин” ООД, „Елаците Мед” АД, „Евелин-М22”ООД, Демократичен съюз на жените и роднините на загиналите за свободата на Етрополе, Организация на инвалидите, РПК – Етрополе, Регионален клон „Традиция”, Клуб на пенсионера, Сдружение на диабетиците, Сдружение „Клуб на миньора и минното дело при Елаците Мед-Етрополе и от граждани.


В слово кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров поздрави съгражданите си с празника и напомни за подвига на плеяда герои, участвали в освободителните борби, както и че Етрополе е сред градовете – символ на българската свобода.


„Българите сме народ, който може да се справи с предизвикателствата на времето, в което живеем. За това са нужни инициатива и дързост, обединени да градим независима, демократична и свободна България”, заяви още той.


„Българи оставаме“ бе надсловът на празничния музикално-танцов спектакъл в две части, посветен на 146-годишнината от Освобождението на България. Участие в него взеха самодейните състави от НЧ „Тодор Пеев-1871“: ТА „Балканска младост“, ВГ „Оренда“, Николета Николаева – Христова, ДВК „Звездица“, ВГ „ЕтроТоника“, Трио „Романтика“, МВГ „Ветерани“, ВГ „Етролет”, както и Мажоретен състав към СУ „Христо Ясенов“ и група „Лакомото мече” при ЦДГ „Еделвайс“.


Като водещ се изяви Денис Енчев. Публиката в препълнения до краен предел читалищен салон се наслади на силно емоционални и представени на професионално ниво песни, танци и художествени слова.


Изненада във втората част бяха изпълненията на популярния композитор и певец от Варна Теди Генев, чийто песни за България от години са включени в учебниците по музика.


На участниците бе връчена кошница с цветя от името на кмета инж. Владимир Александров и председателя на Общинския съвет-Етрополе Боряна Керемидска.


Текст: Общината


Снимки: Христо Христов