Да, в България има стачка на учителите.
Стачкуват вече трета седмица учителите от цялата страна.

Стачка, подкрепена от едни и хулена от други.
Кои са правите ще покаже времето.
Не мога обаче да се примиря с изказано мнение, в което ги сравняват с хамалите. "Като искат повече пари да станат хамали". Обидно е някак си за самите хамали, защото по-големи хамали от учителите няма. Те са хамалите на умствения труд. Никак, ама никак не е лесно, уверявам ви в това, не е лесно от неукото дете да направиш не само грамотен човек, но и човек с главно "Ч". Според една от теориите на обучението и възпитанието, детският мозък е "табула раза"-чиста дъска, върху която учителят трябва да напише пустулатите на съответната наука. Да формира съответните знания, умения и навици за живота.

Защото образованието и възпитанието е двустранен  процес - много често един срещу друг, а не един до друг застават два индивида, учителят със знанията и творческия си потенциал, с голямата амбиция да придаде на другия отсреща цялото си същество. И индивидът, т.е. малкият човек и неговите родители зад гърба му, които чакат помагайки или не, малкият голям човек да стане голям човек. Ами, ако не иска да стане такъв?! Може и да няма предварителните генни заложби за усвояване на съответната наука или занаят.

Ето една тежка и почти неизчерпаема тема за разговор, по която се учи няколко години в педагогическите училища.

Тема, която се връзва пряко с учителската стачка.

Само за пари ли стачкуват учителите? Не стачкуват ли и за бъдещето на децата ни, за твоето и моето бъдеще като родител. Крайно време е в училището да се върнат поне три неща:

1. Духът на възрожденското ни училище, когато дори беловласи старци са ставали на крака и чинно са сваляли калпаците си, когато даскалът е минавал по улицата.

2. Препълнените до преди няколко години с помагала, аудио-визуална и друга техника и нагледни пособия кабинети и класни стаи.
Добре дойдоха компютрите в училищата, но без подготовка на учителите и най-вече без необходимия учебен хардуер, те ще си останат или заключени по кабинетите, или ще служат само за игри на малчуганите. И още нещо, компютрите не могат да се ползват абсолютно по всички предмети и най-вече да заменят живият досег на учителя до ученика и на последния чрез живото слово на учителя си да придобие съответните знания и умения. В никакъв случай техниката, колкото и да е съвършенна, не може да замени човека.

3.Един път за винаги трябва да се простим с дядо Любеновото време за пастира, даскала и 600-те гроша заплата...


Без политическата воля и най-вече ако я няма богатата духовност на управляващите и без парите на богатите в българското училище нищо няма да се получи. С години ще продължаваме да преливаме пусто в празно, да си приказваме за реформи на образованието като на "седенка" и да се сещаме за нашите учители я за 24 май, я при някоя от поредните учителски стачки. Дано и тази не остане "ялова", като предишната.

Защото стачките на учители ще си остават ялови, т.е. без ярка диря за много години напред, без нашата подкрепа на родители и българи.

Защото онези "горе" май наистина са се събрали "на седенка" и хич не ги е грижа не само за училището, учителите, но и за бъдещето на нацията ни. "Прост народ-слаба държава" - е казъл народът.

Милост за невежите и нисшите духом.

Амин!