На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.


От Светият синод съобщиха, че той е починал след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа на 13 март.


Вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния  Български патриарх Кирил", отбелязват оттам. 


 Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога", пишат още от Светия синод. 


Западно и средноевропейският митрополит Антоний, чието светско име е Живко Киров Михалев, също съобщи тъжната вест в профила си във Фейсбук:


Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!


Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение!


Светъл път, Светейший владико!"