Детска градина „Кокиче“ в Ботевград се посещава от 151 деца, разпределени в 6 групи (от яслена до предучилищна възраст) със средно 25 деца във всяка. Новопостроеният корпус на сградата е готов да посрещне още две групи в две нови помещения. Макар красиви и просторни, те имат един съществен недостатък - изключително лоша акустика, кънтящо ехо и високи нива на фонов шум.


И точно тази детска градина е едно от малкото учебни заведения, не само в града, а в цялата страна, което осъзнава значението на проблемната акустика в учебния процес и прави стъпка към подобряването на средата не само за децата, но и за работещият екип там.


Милена Маринова е директор на ДГ „Кокиче“ – Ботевград вече 18 години. С над 20 години педагогически стаж, тя застава начело на детската градина от самото ѝ откриване през 2005 г. Тази година г-жа Маринова има още един повод за гордост, защото успява да превърне любимото работно и учебно място в празник за очите и ушите на всички присъстващи.


Когато обзавеждането не помага - на помощ идва акустиката.


Ето какво още сподели за нас г-жа Маринова:


Какъв е проблемът, с който се сблъскахте и защо се спряхте на фирма „ДЕЦИБЕЛ“?


През 2022 г. към ДГ „Кокиче“ бе достроен нов корпус с помещения за две групи. Прекрасни и просторни са новите помещения, но се сблъскахме с проблем – имаха специфична акустика, която не се повлия от обзавеждането – работни масички, достатъчно шкафове за съхранение, кътове за игра, килими, маси за хранене и др. При замерванията на микроклимата на основните помещения – занималните на групите, нивото на шума беше в допустимите децибели, но повишеният фонов шум пречеше на концентрацията и вниманието на децата.


Близо една година търсихме решение, как да се справим с проблема с акустиката в новите помещения. Тук е мястото да благодаря специално на двама от нашите родители – Марио Митев, с когото споделих за проблема и който ме насочи към „ДЕЦИБЕЛ“ – не знаех, че производствената зона на фирмата се намира в нашия град - Ботевград, и Калин Красимиров, служител в „ДЕЦИБЕЛ“, които ни съдейства през всички етапи на реализирането на проекта.


Кое е различното във вашата детска градина?


Екипът на ДГ „Кокиче“ се стреми да осигури на децата емоционален, психосоциален и физически комфорт, в който всяко дете да разгърне своя потенциал и да се развива съобразно своите индивидуални потребности, възможности и темпове. Стремим се да осигурим една съвременна и модерна образователна среда, която не само да отговаря на нормативните изисквания, но която да бъде наистина привлекателна за децата.


Разкажете ни повече за реализирането на акустичния проект?


След като се свързах с представител на фирмата всичко стана много лесно и бързо. След направена консултация на място – измерване и анализ от специалисти в сферата на акустичните решения, Вилиана Дунчева – специалист продажби, изготви индивидуална оферта за нашата детска градина. Панелите бяха изработени и доставени в срок. Извършихме монтажа бързо и лесно със служители на детската градина и под вещото ръководство на специалистите от „ДЕЦИБЕЛ“.


Очаквах двете основни помещения в новите групи да бъдат достатъчно уютни и комфортни, тъй като по-голямата част от своя престой в детската градина децата прекарват именно в тях. Щастлива съм от постигнатия резултат, защото виждам положителното влияние върху децата и служителите, помещенията си останаха светли и просторни, но сега са и уютни.


На кои акустични продукти се спряхте и защо?


При предварителната консултация на място със служителите от фирма „ДЕЦИБЕЛ“, инж. Мирослав Тодоров ме запозна с възможностите, които са подходящи за детската градина, както и с цените на самите материали. Доверих се изцяло на тяхното решение, тъй като ми се налагаше да балансирам финансовата страна с оптималните варианти – и го намерихме. Поставихме 112 текстилни акустични панели, изработени от негорим технически полиуретан и клас на горимост В1. Монтирахме акустичните панели на тавана на помещението, тъй като по-голямата част от него е с прозорци. Панелите допринесоха изключително много за постигането на акустичен комфорт. Както децата, така и служителите сега се чувстват в уютна и приятна обстановка.


Колко зони от детската градина са третирани акустично и планирате ли да третирате и други?


Към момента една занималня. Планираме да поставим акустични панели и във втората занималня, както и във физкултурния салон на детската градина.


Имахте ли някакви познания преди това за акустиката, важността ѝ и начина, по който звукът ни влияе?


Като педагог имам изградени представи за влиянието на звуците върху децата, но признавам, че научих изключително много за акустиката от служителите на „ДЕЦИБЕЛ“.


Каква беше реакцията на децата? Усетиха ли разлика?


Децата бяха впечатлени от панелите - първо ги забелязаха визуално, защото те са изключително наблюдателни и всяка промяна им прави впечатление. Наложи се да обясним каква е причината за тяхното поставяне, след което наблюдавахме тяхното поведение. Децата спряха да говорят с висок тон, станаха по спокойни и концентрирани.


Работите в тази детска градина вече 18 години, но помните ли първия си работен ден?


Разбира се. Как бих могла да го забравя. Имах уникалната възможност да стана ръководител на детската градина от самото й създаване. Преминах през всички етапи от изграждането на сградата, оборудване, прием на деца, назначаване на служители… Никак не беше лесно.


Но най-голямото богатство след децата е екипът на ДГ „Кокиче“ – обкръжена съм със хора с огромни сърца, отдадени на децата и подкрепящи ме във всяко едно начинание.


Кое е нещото, което ви мотивира, зарежда и държи в професията - и конкретно на това работно място?


ДЕЦАТА. За мен няма нищо друго, което да е по-важно от тях. Да полагаш грижи за дете, да участваш в неговото развитие и израстване, да го подкрепяш в трудностите, да го поощряваш в успехите, да го приемаш такова, каквото е и да го обичаш безусловно – всичко това осмисля и изпълва с енергия и мотивация всеки един ден, всяко едно решение, всяка една трудност. Моята професия ми дава възможност да направя най-доброто, на което съм способна за всяко едно от децата в детската градина.


Има и още две неща, които ме държат в професията - подкрепата на нашия невероятен екип и нашите прекрасни родители.


Какво бихте посъветвали и другите детски градини, а и всички учебни заведения - какъв е смисълът да предприемат подобна стъпка?


Нека приоритет за тях винаги да бъде създаването на физически и психологически комфорт, както за децата, така и за служителите. Осигуряването на една уютна, приятна и привлекателна среда за децата си заслужава всяка една инвестиция. Акустиката в едно помещение може да причини голямо неудобство - от влошена комуникация и концентрация до физически дискомфорт – като главоболие. Подобряването на акустичната среда в помещенията може да се осъществи чрез различни подходи. Ние избрахме поставянето на акустични текстилни панели на тавана, които успяха да се справят с поглъщането на звука (особено в честотата, най-характерна за човешкия глас).


В детската ни градина резултатът е факт – децата вече са спокойни и щастливи! 


ВИДЕО 1


ВИДЕО 2