Диана Цоневска –Недкова е завършила в Лондон международен бизнес.
Сградата на фабриката “DECIBEL”  в Ботевград всъщност е купил нейният дядо в края на 90-те години, когато се разпродаваха халетата на някогашния „Пластхим”. Той е инженер от София и имал намерение да организира тук  производство на лепило. По една или друга причина не осъществил идеята си, но родителите на Диана превърнали сградата във фабрика за производство на стиропор. Всъщост те са първите вносители у нас на топлоизолация. По-късно главно заради отдалечеността на основните им пазари те преустановили производството в Ботевград. Няколко години сградата била пуста. До 2016 година, когато Диана и нейният съруг д-р Цветан Недков организират производството на системи за звукоизолация и акустика. На 2 юни „DECIBEL” получиха лиценз за първия в света 100% екологичен изолационен материал.
Тишината е новият лукс. Това е философията на DECIBEL. Забиколени от забързан, шумен, динамичен свят, хората все по-често изпитват нужда от тишина. Все повече оценяват  спокойствието, което носи тишината  в домовете, в местата, където работим.


Госпожо Недкова,  фирмата Ви „DECIBEL” е на десет години. Как стартирахте, как се развивахте досега?

За 10 години се случиха много неща. От търговско-инженерна и пректантска компания се превърнахме в производител. Това се случи през 2016 г. в семейната ни фабрика в Ботевград. Започнахме с производството на един-единствен продукт, най-разпространения в света, съвсем обикновен, но търсен на българския пазар. Ние започнахме с една машина, с един продукт и впоследствие досега в портфолиото ни има над 300 авторски продукта, които са дело на д-р Цветан Недков, моя съпруг и съдружник в компанията. Имаме малък отдел за R&D /проучвания и разработки/. Тези продукти се тестват в сертифицирани лаборатории, след което ги внедряваме в нашето производство тук.
Най-голямото предизвикателство за мен е да правим български продукти. Те да са измислени и произведени тук, а да ги реализираме на пазари по света. И това се случва – ние в момента продаваме в 48 държави, на три континета.

Семейство и бизнес партньори - екипът на „DECIBEL”...

 Когато  се запознахме със съпруга ми, ние
работехме  заедно във фирмата на родители ми.
По образование той е строителен инженер, но в неговото семейство има доктори химици, архитекти, инженери. В ДНК-то му е заложено да се интересува от много и различни теми. Когато разбрахме, че хората имат все по-голяма нужда от добра изолация и акустика, той се задълбочи в темата и направи докторантура по акустика в Техническия университет. Резултат от тази доктурантура е една от най-продаваемите системи за звукоизолация в Европа – това е така наречената мют-система. Той продъжава да разработва и голяма част от продуктите в портфолиото ни са негова авторска разработка. Патентът също е негов. Разбира се, че има физици, химици, които са ни помагали, но той е в основата на инженеринга, на R&D отдела и, разбира се, той е управител и СЕО на компанията.
Моята работа е свързана с маркетинга и развитието на пазарите.
В екипа ни има хора от различни държави, хора с различни специалности. Имаме офиси в Сърбия, Румъния, Австрия, Великобритания и САЩ. Това са наши представители, които са част от екипа на българската компания  „DECIBEL”. Освен това имаме инженерен отдел и търговски отдел, които са в софийския ни офис.  А целия ни производствен екип е в Ботевград.

Как стигнахте до новия продукт, който е първият в света изцяло екологичен изолационен материал?

Новият ни продукт вече си има име, но няма да го споделя, защото все още тече процедурата по регистрацията му.
Този продукт беше едно голямо предизвикателство: да го измислим, да успеем да го осъществим и в крайна сметка да го внедрим като технология.
В момента всички продукти за топло и звукоизолация, които са налични на пазара в света, имат няколко проблема. Първо – голяма част от тях са горими. Второ - голям част от тях имат формалдехид и са не много екологично съобразни. Голяма част са произведени от нефтени или петролни деривати.
Иновативното в нашето откритие е, че използвахме биологична суровина, която е рециклируема, възобновяема. Суровината се намира в България, а количествата, които ние бихме потребявали, са напълно налични. Продуктът ни е изцяло биоразградим. Когато бъде изхвърлен в почвата, служи за наторяване. Негорим е, което е също голямо предимство във всички строителни и облицовъчни материали. Топлоизолационен, звукоизолационен, също така и акустичен. Т.е. той може да бъде приложен от външната страна на фасада, от вътрешната страна – също, под покривни пространства. Може да бъде част от интериора, също така може да бъде покриван с финишни материали.

Вие вече произвеждате тестово около 500 кв.м. от новия продукт за частен паркинг във Виена. Какъв интерес очаквате към новия изолационен материал?

  Продуктът бе разработван през последните три години. И през цялото време се осланяхме на търсения на наши клиенти. Те искаха такова решение – продукт, който е биоразградим, да не е опасен при вдишване, негорим, лесен за работа. Така че разработването на този продукт дойде от нуждата, от търсенето на клиентелата. Такова е търсенето в цяла Западна Европа, такова е и в САЩ, където наскоро отворихме наше представителство. Търсене към този продукт има много голямо и сериозно. Той е изключително актуален и поради всички климатични промени, които ни се случват.Така че ние нямаме съмнение, че ще бъде търсен и предпочитан.
Предизвикателството пред нас и следващата ни стъпка е внедряването му в масово производство и направата на специализирана фабрика. Първите количества – тестови, които произвеждаме в момента, се намират в тази сграда. Но капацитетът за производство на този материал тук не е този, който  трябва да достигнем според  нашите планове за развитие.

Къде мислите да направите втората си фабрика? В Ботевград или на друго място?

Не сме решили каква точно да бъде локацията. Това, което търсим, е готова сграда, която много бързо да може да бъде пригодена за нуждите на нашето производство. Интересът наистина е много голям и затова ние търсим нещо, което ще пасне на нуждите ни, а не толкова като локация. Разбира се, Ботевград е една чудесна локация, ние вече сме свикнали с обстановката тук. Смятаме, че хората са изключително подходящи за този тип работа. Харесват ни нравите, ние вече се чувстваме част от ботевградската общност. Така че ако има тази възможност, бихме искали да останем тук, да направим втора фабрика. Но всичко зависи от това, какво ще успеем да намерим като сграден фонд.

Колегите Ви от бизнеса се оплакват, че трудно се намират квалифицирани работници. Вие как решавате този проблем?

Да, този проблем го има. Той не е несъществен. Но ние сме свикнали, когато дойдат нови хора в екипа ни, първо да ги обучаваме и преквалифицираме. Ние сме едиственият производител в България, единственият разработчик, така че не разчитаме на квалифициран персонал, тъй като той няма откъде да дойде. В университетите не се изучава нашата специалност. Затова ние разчитаме на  собствен ноу-хау и вече 10-годишната ни история в правене на екипи. Във фабриката в Ботевград работят няколко инженери, които са с нас повече от шест години. И ръководният екип  всъщност се заема да обучава всички кадри, които се присъеднияват към нас.

Как се прави бизнес в България днес?

Все по-лесно. Мисля, че хората разбраха, че бизнесът е в основата на развитието на икономиката на една държава. Старото схващане, че бизнесът е мръсна дума, започна да изчезва.
Има, разбира се, неща, които биха могли да са по-лесни и по-бързи, особено в законите свързани със счетоводството, с дигитализацията. Но аз като цяло считам, че бизнес-климатът и средата са доста добри, доста различни от това, което беше преди 10 години. Мисля, че се върви в една добра посока. Фактът, че ние сме европейска държава, изключитено много помага на бизнесмени като нас да правят свободна търговия, да бъдем приемани добре. Виждам, че има изключително много млади талантливи хора, които правят все повече интересни бизнес стартъпи, развиват идеи, които са на световно ниво. Така че ние не сме изключение. По-скоро сме част от една нова вълна. И това е причината повече хора да се върнат обратно в България и да се опитат да се реализират тук.

Връщащите се млади хора, те ли ще ни донесат екологичното мислене? Те ли ще направят Зелена България?

Да, възможно е. Това течение и тази нужда от опазване на околната среда, по-устойчив начин на живот, то наистина идва от хората, които са живели на Запад, пътували са и са видели, че там това нещо вече е тенденция от години. Зеленото мислене е наложено сред архитекти, дизайнери и много други професии. Става дума за устойчивост, за мисъл, как ние да помогнем на нашата Земя, докато сме тук. Да, мисля, че екологичното мислене ще дойде от младите хора, но е възможно да се случи навсякъде в България, защото социалните мрежи, интернет е навсякаде.

Кой е следващият проект, по който работите в „DECIBEL” ?

Той никога не е един при нас. Винаги са няколко неща успоредно. Ако говорим за новия ни продукт – на първо място е  неговото реализиране в производството и той да бъде разпространен по света. Това е мисията ни като цяло.
По-дългосрочният проект, по който работим, е да измислим съоръжение или малък уред, който като го поставим до нас, с натискането на един бутон да направим така, че нашият разговор да не се чува извън един невидим звукоизолационен балон около нас. Това е нашата мечта. Правим стъпки в тази посока. Свързали сме се и работим с няколко института по света и се надяваме един ден, може би след години, да имаме успех. Ако успеем да го направим, това нещо ще постави България на картата на световните иновации на много висока позиция.