Изборът на Главчев е следствие на последните промени в Конституцията, които ограничиха броя на възможните кандидати за служебен премиер до общо 10 лица. Срещи между президента и потенциалните кандидати се проведоха през последните дни, като вчера Радев избра Димитър Главчев за своя кандидат.


 


Главчев, който е бивш председател на Народното събрание и бивш депутат от партията на Бойко Борисов - ГЕРБ, вече е председател на Сметната палата. Той бе предпочетен от президента за ролята на служебен премиер.


 


Президентът Радев коментира, че ограничените възможности за избор на служебен премиер не винаги водят до най-добрия резултат. След избора на Главчев, Радев се срещна отново с него, за да му възложи задачата да състави служебно правителство.


 


След предложението на Главчев за състав на кабинет, Радев трябва да проведе политически консултации със шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще се проведат изборите за нов парламент.