Министерството на образованието и науката изпрати за съгласуване и до дни ще внесе в Министерския съвет проект на Постановление за увеличаване на единните разходни стандарти за издръжка на едно дете/ученик.

От 1 юли 2008 г. в зависимост от вида на училището разходите за издръжка на един ученик се увеличават от 104 до 169 лв. или средно с 10.6 %., съобщават от пресцентъра.

Наред с това, през следващата седмица на общините ще бъдат предоставени допълнително 21 млн. лв. за подкрепа на въвеждането на делегираните бюджети.

Над 97 % от общините правилно са приложили системата на делегираните бюджети и ще получат средно по 40 лв. за едно дете/ученик, което е допълнително близо 4 % над единните разходни стандарти.

Общинските съвети са задължени в едномесечен срок да коригират бюджетите на училищата с двете увеличения.

При липсата на просрочени задължения и балансиран бюджет, осигуряващ издръжка до края на годината, с тези средства от 1 юли 2008 г. се създават условия за достигане на средна брутна учителска заплата от 650 лв.

Освен това в момента ускорено се провеждат и процедурите по оценяване на резултатите от учителския труд в съответствие с Националната програма за диференцирано заплащане.

След приключване на оценяването планираните 44 млн. лв. ще бъдат предоставени на училищата. При 100 % участие в програмата (93 330 души) учителите ще получат допълнително средно по 330 лв. Механизмите за изплащане на допълнителните средства се договарят с финансиращия орган.