На общинската сесия в края на март беше гласувана докладна за промени в Наредбата за определяне и администриране на цените на услуги в Община Ботевград. Всъщност тя беше допълнена с цена за предоставяне на общинска база “Боженишки Урвич“ за ползване от ученици от общината, както и от ученици, извън нейната територия, за провеждане на така наречените “зелени училища“, които се организират от образователните институции. 


На заседанието на ОбС през февруари, когато на дневен ред бе отчетът на Общинско предприятие “Туризъм“, се повдигна въпросът за използването на базата, за нейния потенциал и възможности за провеждане на “зелени училища“ и за отдих на учениците от община Ботевград. Дискусията по тази тема продължи на среща на кмета Иван Гавалюгов и ръководството на ОП “Туризъм“ с директорите на училищата. Тогава кметът пое ангажимент да предложи цена, специално за учениците от община Ботевград, която да е изцяло разходно ориентирана, да покрива само преките разходи за предоставяне на тази услуга. Такава цена беше формирана – 130 лева за четири нощувки със закуска, обяд и вечеря, при посещение на група от 30 ученици. Формирана бе и цена за организирани посещения на ученици извън територията на община Ботевград – 260 лева за четири нощувки със закуска, обяд и вечеря. 


Законодателството изисква провеждането на “зелено училище“ да става с лицензирана туроператорска фирма. От своя страна туроператорът включва в цената допълнителни разходи за транспорт и провеждане на други събития.  


“Успяхме да получим оферта от туроператор, която включва, освен въпросните четири пълни пансиона, и транспорт, и провеждане на определени събития по време на самото “зелено училище“. Вероятно фирмата си е калкулирала и някаква печалба. Но училищата не се ограничават при ползването на туроператорска фирма. Казвам това не случайно, защото много пъти, включително и на срещите, които проведохме с директорите, се твърди, че родителите на техните ученици предпочитат по-далечни дестинации и по-скъпи хотели, задължително с басейни, с определени екстри, като възможности за отдих на самите деца. А това респективно се отразява на цената на съответния пакет“, коментира пред наш репортер кметът Иван Гавалюгов. 


“В момента в училища предлагат пакети за абсолютно същите дни в други дестинации, като цените са от 400 лева нагоре. Казвам това като родител, допитах се и до колеги в администрацията, до членове на Общинския съвет и до други познати, но нито един от тях не потвърди, че решението - къде да се провеждат “зелени училища“, се случва след допитване до родителите. Като родител твърдя, че досега никога не е отправяно запитване към мен и моето семейство, не сме получавали и оферти, да изберем къде да отидат нашите деца на “зелено училище“. Същото потвърдиха и хората, с които разговарях. Пак ще повторя, казвам това не случайно, тъй като директорите на училища, няма да споменавам кои, твърдят, че изборът е на родителите и че в крайна сметка те не желаят техните деца да почиват в общинската база, или по-скоро там да се провеждат “зелени училища“. Сега имаме специално предложение, за да могат родителите да имат още един избор. Убеден съм, че има деца, които не отиват на “зелено училище“, защото родителите им не могат да си позволят да заплатят определените цени. 


Не искаме по никакъв начин да ограничаваме избора, напротив, ние го обогатяваме. По време на обучението учениците, поне три-четири пъти, посещават “зелено училище“, основно в начален етап или в първите класове на прогимназиален етап, такава е практиката. Така че в една от годините могат да посетят почивна база “Боженишки Урвич“, ако директорите и учителите на съответното училище преценят, че това е целесъобразно, удачно, подходящо. Като нашето желание е там да се получи качествено и полезно съчетаване на отдих и провеждане на учебен процес в една доста приятна и красива природна среда. Каквото е идеята на “зеленото училище“ , коментира още кметът Гавалюгов.  –Нека родителите да знаят, че имат още едно предложение от Община Ботевград и Общинско предприятие “Туризъм“ – “зелено училище“ в почивната база “Боженишки Урвич“, на което цената за четири нощувки на пълен храноден е 130 лева. Към тази цена туроператорската фирма ще добави своите разходи, но тя е далеч от цена 450 лева за “зелено училище“ през настоящата пролет в други дестинации“, допълни той.


Иван Гавалюгов изрази надежда, че директорите на общинските учебни заведения ще подходят отговорно и ще направят допитване до родителите, чрез съответните техни форми на комуникация. “Така е редно, за да не оставаме в заблудата, че родителите не желаят “Боженишки Урвич“, а желаят, например, почивка в Банско, Пампорово, Боровец или в други курорти, безспорно хубави места, където е доста по-скъпо, като услуга, и има логичното обяснение, разбира се. Нека не си правим грешни заключения,  учениците не отиват на спа процедури, а отиват успешно да съчетаят учебен процес, доколкото се провежда на тези училища, с отдих, игри, забавления, посещения на интересни места, получаване на нова информация по един достъпен, интересен и директен начин – това е смисълът на тези “зелени училища“, добави градоначалникът.