Проф. Михаил Боянов работи в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Университетска болница „Александровска“. От 1995 г. е преподавател към Катедрата по вътрешни болести на Медицинския факултет, Медицински университет-София. Специализирал е вътрешни болести и ендокринология в Грац (Австрия), Кьолн (Германия) и Париж (Франция).


През 1998 г. придобива специалност по вътрешни болести, а през 2000 г. – по ендокринология и болести на обмяната. Двата му дисертационни труда (през 1998 г. за доктор по медицина и през 2008 г. за доктор на науките) са посветени на проблемите на измерването на костната плътност и остеопорозата. От 2007 г. е доцент, а от 2012 г. – професор към Медицински университет - София.


Проф. Боянов гостува вчера в МБАЛ Ботевград по покана на д-р Цветелина Владимирова. Пред местни лекари той представи най-новите методи за лечение на остеопороза. 


Честота на заболеваемост от остеопороза


По думи на лекаря-специалист, около 20-25% от жените над 50-годишна възраст имат остеопороза. 30-40% от жените в хода на живота си ще получат остеопорозна фрактура. Тези цифри са два-три пъти по-ниски при мъжете. За честота на остеопороза при мъжете българско проучване няма. Знае се, че остеопорозата при мъжете води до риск от 15%, в хода на живота, за остеопорозни фрактури, т.е. говорим за едно често заболяване, заболяване при по-възрастните хора.


Рискови фактори


При жените са ранното настъпване на менопаузата, възрастта, наследствеността, т.е. в семейството присъствие на бедрени фрактури на майка, баща или друг роднина по първа кръвна линия.


Лекарства и медикаменти, които причиняват остеопороза, са кортизоновите препарати. Има и заболявания, които могат да доведат до остеопороза. Едно от тях е нелекуваната тиреотоксикоза – свръхфункция на щитовидната жлеза. Други рискови фактори са прекомерната употреба на алкохол, честите падания и ниската костна минерална плътност. 


Профилактика


Всяка жена след 65 години и всеки мъж след 70 години поне веднъж трябва да си провери костната плътност За по-младите важи, ако е налице рисков фактор или ако има интерес – с какво костно богатство ще влязат в по-старшата си възраст. Като на измерването не се гледа самоцелно, а се интерпретира в контекста на: има или няма счупвания, общофрактурен риск, и се съпровожда с малък панел лабораторни изследвания за изключване на други болести и евентуално с образни изследвания – рентгенова снимка на прешлени. 


Лечение 


Лечението се опира на движение, достатъчно физическа активност, намаляване на условията за падане вкъщи, както и на правилото на трите хиляди: 1000 милиграма калций на ден, 1000 международни единици витамин D и един грам на килограм тегло белтък на ден. 


Лекарствата се изписват за пациенти, които имат фрактури и много ниска костна плътност. Те са бифосфонати, денозумаб - антитяло, което подтиска кост-разграждащите клетки, и рекомбинантен човешки паратироиден хормон. Лечението трае от 3 до 5 години, а по някога може да продължи и по дълго време. По-кратък срок е безсмислен, според проф. Боянов.