Местният парламент прие Програма за изпълнение на националната програма за овладяване популацията на  безстопанствените кучета на територията на община Ботевград и План за действие към нея. По проекта на решение се проведе дебат, постъпиха и конкретни предложения от съветници. 


Тихомир Найденов, в качество си на председател на Постоянната комисия по териториално развитие и екология, предложи да се предприемат действия по изготвяне на наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни любимци – кучета и котки. "Такава наредба има в доста общини, включително и в Столична. Мисля, че би било добре да се въведе и в Ботевград", посочи той.


Съветникът Иван Джундров предложи да се изнесе храненото на безстопанствени кучета от централната градска част. “Може мястото да бъде около приюта или в някоя друг част на града“, допълни той. Другото предложение, което направи, бе за обособяване на затворени пространства – малки градинки, където хората могат да разхождат своите домашни любимци. Съветникът заяви, че е напълно съгласен със становището към докладната, да се засили контролът за регистрация на домашните любимци.


Според Петя Кочкова “бездомни кучета не трябва да има“. “Нито е полезно за животните да бъдат в студ, в пек по улиците, храна – несигурна, несигурно отношение към жителите на общината“, каза тя. Съветничката сподели впечатленията си от Приюта за безстопанствени животни, който е посетила наскоро: “Кучета има, но има голям двор, има много стари, изгнили къщи. И има място за закупуване на поне още 20.“. Петя Кочкова предложи да се заделят средства за подмяна на старите дървени къщи и да се закупят нови, както и да се заделят повече средства за персонал, който да ги обслужва.


Според Петя Кочкова не се правят никакви кампания за подаряване и осиновяване на безстопанствени кучета. 


В хода на обсъждането Тихомир Найденов изрази несъгласие с твърдението на съветничката. “Забелязвам, че сте доста активна във фейсбук напоследък. Хубаво е да харесате страницата на общинския приют в Ботевград – Щастие на четири лапи. Там ще видите десетки случаи на осиновени кучета. Така че информацията Ви, че не се правят такива кампании, не е вярна“, репликира я той.  


“Темата е доста дискусионна, проблемът е и национален. Това не служи за оправдание. Община Ботевград е направила неща, които повечето общини в България не са направили. Приютът е най-малкото нещо, с което можем да се похвалим. Той функционира. Към момента в него са настанени 64 кучета. Но и 104 да станат, няма да изчезнат кучетата по улиците. Те са далеч повече. Ефективната мярка, която, признавам, не сме успели да приложим, е проверката и регистрирането на домашните кучета“, заяви кметът Гавалюгов. Той каза още, че в годините назад не е срещано разбиране от хората, че притежавайки домашен любимец, те имат ангажимент, включително и финансов. “Дори да обясниш, че 20 лева трябва да плати за регистрация на кучето, отговорът е: “До тези ли пари опря Общината.“. Цитирам не един или два случая. Това не означава, че трябва да спрем с тези опити. Като казвам опити, те започнаха още преди 6-7 години – обикаляне от общината, описване по дворове, информиране на хората с домашни животни, че трябва да ги регистрират, респективно какви са ангажиментите им към тях – че трябва да имат паспорти, както го изисква съответното националното законодателство. Много малка част от тях имат паспорти, респективно са чипирани и обезпаразитени. Още по-сериозен е проблемът по селата“, заяви кметът Иван Гавалюгов.


За пореден път градоначалникът изясни ролята на приюта, като обърна внимание, че не случайно се нарича приют за временно настаняване, където кучетата трябва да бъдат евентуално лекувани и осиновявани. По отношение на приюта, той потвърди, че е създадена фейсбук страница, на която служители публикуват снимки с информация за кучетата, като целта е да им намерят осиновители. “От създаването на приюта до момента са осиновени повече от десет кучета. Това е пътят. Ключовият момент е осиновяването, тъй като се освобождава място в приюта за други безстопанствени животни. Другият по-съществен момент е работа с хората - да си регистрират и чипират кучетата“, обобщи кметът Гавалюгов. 


Градоначалникът припомни, че българското законодателство предвижда кучетата, които пребивават на улицата, да бъдат кастрирани, чипирани, обезпаразитявани, маркирани и пуснати обратно на мястото, което населяват. “На много от гражданите, които се обаждат, разясняваме това нещо, не те го считат за нелогично, несправедливо и неефективно“, сподели той пред местния парламент. 


Градоначалникът информира съветниците, че по общинската и националната наредба е забранено храненето на безстопанствени животни.  


Дамян Маринов обърна внимание, че "Програмата за изпълнение на националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета може да се актуализира през цялата година, но по-важно е, че има такава програма, а още по-важно е тя да се изпълнява". “Това, което не чух, е, че имаме повече внос, отколкото износ на безстопанствени животни. Може би трябва да се помисли и в друга посока, няма да го давам като предложение. Но ако правим кампания за кастрация, чипиране и маркиране на шест месеца, може би след около две години този проблем ще бъде доста добре регулиран. Така ще видим и дали се докарват кучета от други общини, както се твърди“, заяви Дамян Маринов. Той изрази съгласие с колегата си Иван Джундров, който сподели, че във Врачеш собственици пускат домашните си любимци безнадзорно и свободно по улиците на селото. Според Дамян Маринов такъв проблем има и в други села на общината. “Първоначално там трябва да се насочи вниманието на контролните органи“, смята съветникът. 


Георги Данов сподели с колегите си, че също преди дни е посетил приюта за безстопанствени животни. Той  изрази мнение, че най-доброто решение е самото осиновяване на тези кучета. Съветникът отправи поздравления към ръководството на приюта за фейсбук страницата, която поддържа, и предложи електронната система, в която се качва информация за всяко едно куче, да бъде адаптирана за външни потребители и да й се намери подходящо място на интернет страницата на Община Ботевград за удобство на потенциалните осиновители.


Според законовите изисквания, преди внасянето в Общинския съвет, Програмата за изпълнение на националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета бе обявена на интернет страницата на Община Ботевград за обществено обсъждане. Становище и конкретни предложения са постъпили от Регионален природозащитен център “На Ти с Природата“, които бяха приложени към докладната записка до Общинския съвет.