„Елаците-Мед част от Група ГЕОТЕХМИН, е най-големият работодател на местно ниво – в Етрополе и Средногорието, който изплаща конкурентни и редовни заплати, който инвестира в нови технологии и в устойчиво развитие и по никакъв начин не предлага по-малко от това, което хората биха могли да получат в чужбина“, каза г-н Доминик Хамерс - изпълнителен директор на Геотехмин ООД на форума „Демографското бъдеще на България“, организиран от в. „Стандарт“. Според него приносът на бизнеса за по-добър живот на българите в регионите е в три посоки - принос за общинските бюджети, конкурентни заплати, партньорство за качествено средно и висше образование и корпоративна социална отговорност за по-благоустроени населени места. Г-н Хамерс изтъкна и че Елаците-Мед е сред 25-те компании, които имат най-голям директен принос към домакинските бюджети, по данни на ИПИ. Благодарение на направените инвестиции животът на минния комплекс е удължен с 25 години и се планира още едно удължаване - до 2041 г.


„Нашите стажантски, стипендиантски програми и подкрепата ни за проекти за дуално обучение помагат на младите хора да усвоят уменията, от които се нуждаят, за да успеят да се реализират на пазара на труда. Тези програми далеч не са само инструмент за набиране на бъдещи кадри, те са и корпоративна социална отговорност“, допълни г-н Хамерс. За 15 г. Група ГЕОТЕХМИН е имала над 550 стажанти, над 300 от които са били на стаж в Елаците-Мед. Повече от 80% от тях са местни младежи от региона на дейност. 


Изпълнителният директор на „Геотехмин“ разказа по време на дискусията и за благотворителна програма „Българските добродетели“, чрез която Групата инвестира в подобряването на материалната база на образователни институции. Специално в региона на дейност в Етрополе и Средногорието, с дарения са ремонтирани двата басейна, физкултурен салон, изградена е нова парна инсталация в СУ „Христо Ясенов“, осъществени са мерки за енергийна ефективност на Професионална гимнация „Тодор Пеев“; изградени са детски и спортни площадки в общините Мирково, Чавдар, Челопеч и др.