Романът „Посолство“ на Борис Борисов беше  представен на 11 юни в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1878” в Етрополе. Салонът се оказа тесен да побере дошлите на представянето на книгата. Присъстваха приятели и почитатели на автора, любители на художествено слово, кметът инж. Владимир Александров, представители н Общинска администроция, издателите на книгата от издателство „АТЕА“ и граждани.


След биографичните бележки и кратко експозе на книгата, авторът Борис Борисов разказа подробно и доста увлекателно за многогодишната си дайност в арабските страни.


Слад това отговори изчерпателно и на поставените му въпроси.


Кметът поздрави Борисов за книгата и му направи подарък от името на Общината.


Страхотно впечатление на присъстващите направи изпълнението на народни песни от внучката на Борисов, която беше аплодирана топло и продължително.


Сюжетът на „Посолство“ обхваща близо тригодишен период (2011-2013 г.) от историята на българското посолство в Република Йемен, който съвпада с началото и развоя на масовите протести с настояване за демократизация и сваляне на диктаторските режими в арабските страни, известни като Арабска пролет.


Борис Борисов е български арабист, преводач и дипломат.Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни.


Книгата разказва за неуспешния опит за отвличане на българския посланик в Йемен през 2012 година, за разузнавателните служби, за Арабската пролет, за движението на хутите и процесите през последните години в Близкия изток. Романът е базиран на действителни събития, като в него има и фикция.


Сюжетът на „Посолство“ обхваща близо тригодишен период (2011-2013 г.) от историята на българското посолство в Република Йемен, който съвпада с началото и развоя на масовите протести с настояване за демократизация и сваляне на диктаторските режими в арабските страни, известни като Арабска пролет. Точно в този период авторът е посланик в Йемен.


В романа дава отговор на въпроса: Какви са причините за атаката и опита за отвличане на българския посланик в Йемен? Каква е ролята на българските и чуждите специални служби в прикриването и поставянето на чадър над замесените оперативно интересни лица? Сключената сделка за незаконен внос на оръжие между йеменска и българска фирма е отправната точка, дала началото на лавина от събития, разкриващи корупционните методи и средства за постигане на всякакви цели. Кой какви конци дърпа при вземане на политически и кадрови решения и какви лични и институционални обвързаности се заплитат? Отделните сюжетни нишки са с ярко открояващи се главни действащи лица от състава на Посолството в Сана, служители на специалните служби, средния и висшия ешелон на Министерството на външните работи, йеменското държавно ръководство и представители на племенните и бизнес среди в арабската страна. Преплитането им изгражда канавата на политическия трилър и внася остър криминален и драматичен елемент.


Зад завесата на дипломацията - бляскава и лустросана, но всъщност сурова и горчива, наднича притворност и размазаният фокус на стойностите.


Борис Борисов е български арабист, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни. 


Между 2002 – 2006 г. и 2008 – 2013 г. е управляващ дипломатическата ни мисия и посланик в Йемен, а през 2016 – 2020 г. е посланик в Кувейт.