Господин Борисов, как пандемията се отрази на финансовото състояние на община Ботевград?  Има ли намаление на собствените приходи на местния бюджет?

Смятам, че община Ботевград се ориентира добре в  променящите се условия  на пандемия. Не бих казал, че има някаква драстична промяна в размера на приходите, които сме прогнозирали и съответно изпълнили през последните две години.
Ако трябва да говорим за настоящата година, направил съм актуална  справка към края на месец ноември: такса битови отпадъци като събираемост е 78%,  данък недвижим имот е 77%, данък МПС – 73%. Това означава, че до края на годината и трите вида задължения на физическите и юридическите лица ще надминат 80% събираемост. Ако трябва да направя някаква генерална оценка, тя е, че пандемията не се отрази в приходната част на нашия бюджет

Има ли промяна в размера на таксите и данъците, които постъпват от бизнеса през последните две години?

Не забелязваме промяна и в тази част. Може би се е изменила структурата на плащания. Имам предвид, ако преди години са имали възможност по-рано през годината да платят своите задължения, може би сега някои компании планират по-внимателно разходите си през годината и спазват крайните срокове, които сме задали и в които ще ползват отстъпка или пък ще предотвратят начисляването на лихва, ако ги пропуснат като плащане във втората половина на годината.
Разбира се, и сега, и назад във времато, има фирми, които пандемията, а и други фактори са увредили тяхната възможност да развиват бизнес, сблъскали са се със затруднения. При подобни фирми предлагаме различни методи – най-често  разсрочване на плащанията. Сключваме  допълнителни споразумения за разсрочване до шест месеца максимален срок, което е глътка въздух за фирмите. Така те имат възможност да генерират необходимите постъпления, за да си разплатят и задълженията към общината.
Но като цяло фактът, че събираемостта ни е добра, говори, че и местният бизнес се справя с тези свои текущи задължения.

Кои са най-глемите длъжници на общината към момента?

Като физически лица нямаме особено големи длъжници. Днес /7 декември/ направих справка за най-големите длъжници от юридическите лица. Извадихме 10 от тях, като сборът от техните  задължения е около един милион лева. Тук говорим за общи задължения – такса битови опадъци, данък недвижими имоти, данък МПС и др.
Разбира се, община Ботевград е предприела всички необходими действия, за да събере своите вземания. Знаете, че в общината има назначен публичен изпълнител, чиято основна дейност е именно в това да води процедрите по събиране на вземанията, да налага запори на банкови сметки, ако е необходимо да ги дава за принудително събиране на НАП или на частен съдебен изпълнител.
Като имена може би не е съвсем редно  да  споменавам най-големите длъжници на общината от гледна точка на конфиденциалност, но бих казал, че повечето от тях са познати имена за нас, тъй като и назад в годините не са били редовни и добросъвестни платци. Няма някой нов голям длъжниц.

Колко имота са обявени за публична продан за удовлетворяване  вземания на общината?

Към момента девет имота са обявени за публична продан за удовлетворяване вземания на общината. Размерът на вземанията е различен. Тук е важно да отбележим, че според закона общините  са в челото по възстановяване на средства за данък недвижимо имущество. Т.е. когато публичен изпълнител продаде имот на даден длъжник, първо възстановява на нас дължимите суми за този данък,  а след това и задълженията към други институции, ако има такива. Такса битови отпадъци, ако има и такова задължение към нас, не е в челото на списъка. Така че чрез този инструмент, изнасяне на имоти на длъжници за публична продан ние най-вече удовлетворяваме нашите вземания по отношение на данък недвижимо имущество.

Какви са предвижданията Ви за бюджет 2023, да очкваме ли ние - гражданите, по-високи данъци?

Бюджет 2023 година ще бъде приет по-късно тази година, защото преди това трябва да бъде приет Законът за държавния бюджет. Ние предвиждаме  една промяна и това вече е публична информация, качена на сайта на община Ботевград. Предвиждаме промяна в данък недвижимо имщество. Към момента той е 2.5 промила, предожението ни е да стане 3 промила. Предложението предстои да бъде разгледано и съответно гласувано – да или не, в общинския съвет. Това е едно увеличение от около 20%, което важи и за физическите, и за юридическите лица. Според направения от нас анализ с цел да запазим темповете  на развитие на община Ботевград, темповете на инфраструктурните проекти, които предстои да изпълним, едно увеличеие от 20% би спомогнало за този процес. Математическите ни изчисления показват, че при прогнозната събираемост, която залагаме – около 80-85% на данък недвижимо имущество, ако увеличението бъде прието, общината би получила допълнително от бизнеса и от физическите лица около 180 000 лева. Тази сума е и малко, и много, но при всички случаи би спомогнала да запазим темповете на развитие на общината както и досега.