Гръмотевична буря с градушка се разрази в Ботевград и околните села. За миг небето се смрачи и започна да вали едновременно порен дъжд и градушка.


В продължение на минути ледени късове с големината на яйце бомбардираха града. Няма данни за пострадали хора, но са постъпили множество сигнали за пострадали щъркели в Ботевград, Скравена и Трудовец. Птиците са намерени в безпомощно състояние.


На много места има паднали клони, изкоренени дървета, като едното е на бул. "Цар Освободител", счупени стъкла на автомобили, изпотрошени прозорци на сгради, щети по покриви, бурята е скъсала жица на електропреносната мрежа при производствената сграда на "Премиер", има прекършени стълбове на уличното осветление. 


В социалните мрежи хора публикуват клипове и снимки и описват природното бедствие с една единствена дума - "ужас". Първата снимка, която публикуваме, е от Фейсбук. Изкорененото дърво е на бул. "Цар Освободител".


Общинското ръководство е разпоредило сформирането на два екипа, които да се заемат с отстраняване на щетите. Най-напред ще бъдат разчистени улици и пътни участъци от паднали клони и дървета, след което ще започне поетапно извозване на дървесината.


По време на градушката наш съгражданин видял как щъркел пада от гнездото на комина на търговските складове. Той незабавно откарал птицата във ветеринарната клиника на д-р Илин Черняшки, където й е оказана първа помощ. От лечебницата са потърсили съдействието на БКС и с предоставената вишка са проверили малките щъркелчета в гнездото. Те са били в добро сътояние.


Сигналите за скъсани жици се препращат своевременно до Елктрохолд, научи наш репортер.