Има надежда за щъркела, който падна от гнездото, намиращо се на комина на бившата Търговия. Това съобщи д-р Илин Черняшки. Той уточни, че птицата е била докарана във ветеринарната клиника от нашия съгражданин Герасим Грозев. По време на градушката вчера той видял щъркела да пада от гнездото и веднага му се притекъл на помощ. 


“Птицата беше в шок от удара и хипотермия. Първо я стоплихме, а след това й дадохме антибиотик и противовъзпалително. Птицата е ударена от леден къс по главата. Тя е оцеляла благодарение на незабавните действия на нашия съгражданин, който я доведе при нас“, съобщи д-р Черняшки.


Вчера от лечебницата са потърсили съдействието на БКС и с предоставената вишка са проверили състоянието на малките щъркелчета в гнездото. “Те са спасени от бурята, бяха невредими. Най-вероятно възрастният щъркел ги е покрил с тялото си. Ако другият щъркел не се върне в гнездото, ще трябва да свалим малките“, сподели още д-р Черняшки. 


Тази сутрин малките щъркелчета са свалени от гнездото, тъй като другият голям щъркел не се е върнал при тях. Това съобщи д-р Илин Черняшки. “Суша ги и ги затоплям, даден им е антибиотик и ще ги захраня. По-късно ще ги вземат от приюта. Управителят на приюта Ева Нишева ще се свърже със съответните организации за по-нататъшна грижа за птиците“, това каза още д-р Илин Черняшки. Той съобщи, че щъркелът, който вчера падна от гнездото, вече е по-добре.


Д-р Черняшки ни предостави две снимки на птицата, едната е направена веднага след падането, а другата, няколко часа след оказаната медицинска помощ.