Ще се реализират нови значими каузи в полза на местните общности   


„За мен е удоволствие да подпишем ново споразумение с Община Етрополе по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на четирите дружества Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Преди четири години подпомогнахме общинското ръководство на Етрополе за по-лесно справяне с последствията от пандемията и тогава бе подписано първото рамково споразумение. 


По програмата се реализираха няколко социално значими проекта, които са изключително успешни. Големият ремонт в СУ „Христо Ясенов“ е показателен. Там децата на Етрополе вече могат да плуват в родния си град. Направените ремонти, които се извършиха в „МБАЛ „Проф. Д-р Ал. Герчев” Етрополе” и ПГ „Тодор Пеев“ също са много важни. В болницата бе подменен изцяло покрива на сградата, ремонтира се и втория етаж от медицинския център, закупен бе модерен графично-скопичен дигитален рентгенов апарат. Сигурен съм, че с новото споразумение ще подпомогнем общината да реализира още нови проекти с траен резултат в подкрепа на подобряването на стандарта на живот на местното население“, каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин при подписване на рамковия документ.


„Благотворителната програма „Българските добродетели“ е уникална не само за нашия район, но и за цялата страна. Щастлив съм, че като кмет имам изключителната чест да подпиша новото споразумение с Група ГЕОТЕХМИН, за да работим заедно за развитието на община Етрополе. Искам да изкаже огромна благодарност към основателите на програмата затова, че правят всичко възможно жителите на нашата община да живеят по-добре и да се чувстват щастливи в своя град, ползвайки благата, които им се предоставят“, каза инж. Владимир Александров при подписването. Той подчерта, че средства ще се инвестират в образование, в инфраструктура, в култура, както и за новосъздаденото общинско звено за комунални дейности.


Д-р инж. Ивайло Николов, генерален директор на Елаците-Мед също припомни част от успешно изпълнените проекти в община Етрополе през миналия период и добави: „Като представител на Елаците-Мед искам да кажа, че за нас е удоволствие да присъстваме на подписването на новото споразумение, което поставя началото на нов програмен период по програмата „Българските добродетели“ за 2024-2027 г. Уверен съм, че следващите проекти, които предстои да се осъществят, ще бъдат приоритетни и значими и ще доведат до по-голямо развитие на общината.“


На събитието присъстваха заместник-кметовете на община Етрополе Ивайло Георгиев и Катя Симеонова, а от страна на Група ГЕОТЕХМИН инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“, инж. Васил Шишков, директор Рудодобивен комплекс и директори.


Етрополе е третата община, която подписа ново споразумение с четирите компании – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, за подкрепа на социално значими проекти в полза на местните общности. В периода 2024 - 2027 г. ще се подкрепят с дарения проекти по Благотворителна програма „Българските добродетели“, която е основана през 2018 г. по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН.


За 5 години по програмата са реализирани над 170 проекта. Чрез рамковите споразумения се подкрепят общините Етрополе, Златица, Мирково, Чавдар и Челопеч, на чиято територия Елаците-Мед и Група ГЕОТЕХМИН, осъществяват дейност и по този начин дружествата допринасят за повишаване качеството на живот на местните общности и устойчивото развитие на района.