Той се интересува от физика и шах. Затова и пътят му към баскетболния връх започва със съмнения - може ли някой толкова умен да бъде професионален баскетболист? Оказва се, че да. В понеделник Джейлън Браун стана най-полезен играч на финалите на НБА и е човек на деня на Свободна Европа.



"Може да звучи шокиращо, но умните хора също могат да са добри баскетболисти". Това изречение написвапреди 8 години спортният журналист Мат Мур. Поводът за него е Джейлън Браун, който тогава участва в драфта на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА).


По това време Браун е един от най-перспективните млади играчи в драфта, но е смятан и за изключително рисков избор. Той "е твърде умен, за да играе баскетбол в лигата", казваза него един от служителите на НБА. Браун се интересува от физика, иска да завърши университетското си образование, обича да играе шах. Заради разнообразните си интереси го наричат "ренесансов човек".


Това поставя под въпрос мотивацията му за професионална баскетболна кариера. Освен това твърде интелигентните играчи често задават въпроси и искат обяснение за решенията на треньорите си - нещо, което не се харесва на повечето отбори.


Осем години по-късно обаче Браун действително доказа, че и интелигентните хора могат да са блестящи баскетболисти. В понеделник неговият Бостън Селтикс спечели титлата в НБА, а основен фактор за победата в шампионата беше именно той.


С нея Бостън стана шампион на НБА за 18 път - -рекорд, с който "келтите" се превърнаха в отбора с най-много титли в историята на лигата.


След края на мача Браун получи наградата за Най-полезен играч на финалите (MVP) със средни показатели от 20,8 точки, 5,4 борби и 5 асистенции за общо петте мача от серията.


27-годишният Браун имаше решителен принос за първите три успеха на Селтикс над Далас, като в третия мач се отличи с 30 точки, 8 борби и 8 асистенции - най-добрата му игра от общо петте финални мача. В тях американецът имаше нелеката задача да пази персонално звездата на Маверикс – Лука Дончич.


"Това беше работа на целия отбор", каза обаче Браун след получаването на наградата за най-полезен играч.


"Споделям [отличието] с моите съотборници и най-вече Джейсън Тейтъм, той беше с мен през цялото време. Благодарен съм за всеки миг, за всяка възможност. Нито веднъж не се отказах", добави още той.


По-рано Браун беше избран и за Най-полезен играч на финалите на Източната конференция. Той е и трикратен участник в "Мача на звездите" и беше избран във Втория идеален отбор на НБА през 2023 г.


"Не го е страх да се изправя срещу слабостите си на игралното поле. Когато имаш такава нагласа, успяваш да се възползваш от всяка възможност, която играта ти даде", коментира качествата му треньорът на Бостън Джо Мазула.


По думите му именно способността на Браун да работи над уязвимите места в играта си са всъщност най-силната му страна


Невинаги обаче оценките за него са били толкова позитивни. При избирането му от драфта през 2016 г. от Бостън Селтикс, решението беше посрещнато с освирквания и разочарования от феновете.


Дълго време основният начин, по който беше описван Браун, беше като "втория най-добър играч" в състава на Бостън след Тейтъм. През годините имаше и множество спекулации, че тимът иска да се раздели с него, през 2018-2019 г. той беше оставян на пейката, а след като подписа рекорден договор за 304 милиона долара с отбора миналия юли, критиците му побързаха да кажат, че той далеч не е заслужавал подобна сума.


Самият Браун обаче казва, че всички тези критики и съмнения, отправяни към него, са всъщност нещото, което най-много го мотивира.


"Карат те да искаш да работиш и след това да излезеш и да им докажеш", казва той пред FOX Sports.


Именно тази нагласа води и до трансформация в играта му. За няколко години Браун се превръща в незаменим играч - усъвършенства едновременно стрелбата си от тройката и от средно разстояние, подобрява дрибъла си след критиките от финалната серия миналата година и затвърждава добрите си качества в защита. Днес често е слаган от треньорския екип да пази най-големите звезди на конкурентните отбори.