Исторически музей-Етрополе има удоволствието да Ви покани на 29 юни 2024 г. (събота), Петровден, празник на град Етрополе на изложбата „Сливово-ракиени истории“. Тя е създадена от колегите от Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства гр. Троян.


Експозицията е многопластова, с богат и интересен изобразителен и текстов материал и ще можете да видите съдове за изваряване, консумация и съхранение на ракия от фондовете на Музея, произведения на занаятите грънчарство, бъкличарство и медникарство. Ще се запознаете с интересни форми, някои от които вече не се използват – котленици, тегленици, калаени и дървени павури, жабки и бърдуци – всичките изработени от троянски майстори. В таблата e обхванато отглеждането на различни сортове сини сливи, брането и преработката им за ракия и други производи, като сладка, мармалади, маджуни, пестил и за сушене. Сред архивните снимки ще видите такива от ученически бригади, сливови градини, бакърджийски работилници, от създаването и честването на сливовия празник, от историята на Винпром и въобще от всичко, което свързва троянския край със сливата и ракията.


Освен това е представено промишленото производство на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД с етикети, рекламни материали, дипломи и награди от конкурси.


Както и Празникът на сливата чрез предмети и документи, създадени през 30 годишната му история. Проследен е приносът на Института по планинско земеделие и животновъдство в Троян за селектирането на местни сортове синя слива.


Описани са етапите при изваряването на ракия, придружено от видеофилми, които се активират чрез QR код. Представени са и трите начина  – домашен казан, градска казанка и фабрично производство във „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД. Подробно са разгледани съдовете за варене и консумация, както и тънкости при отлежаването на ракията.


Разказана е 75 годишната история на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД.


Разкрити са тайните на манастирската буреновка. Проследена е историята на Българския фестивал на сливата. Описани са типичните за Троянско мезета за ракия. Разказани са любопитни факти и хумористични истории и как се пие на Балканите и по-на запад.


А керамичните диорамни композиции на сливово-ракиена тематика са дело на художника Цветомир Велешки. Те намигат шеговито с фолклорните истории, въртящи се около сливата, казана и масата.


Заповядайте, да Ви разкажем едни сливово-ракиени истории на Петровден в Исторически музей-Етрополе от 18.00 часа. Може да почерпим с троянска сливова, а и други изненади може да има…