Ученици и учители от СУ „Христо Ясенов“ спазиха традицията и за поредна година  организираха  шествие по повод Международния ден на Олимпийското движение – 23 юни.


Тази година празникът отбелязва 130 години от създаването на международното олимпийско движение  и е в навечерието на  откриването на 33-те Летни Олимпийските игри в Париж на 26 юли. Към основното послание на Олимпизма за мир, тази година е добавен и призивът LET’S MOVE.


За начален пункт на щафетното бягане бе избрана местността „Братската могила“ над Етрополе. От "Клуб на миньора и минното дело към Елаците-Мед-Етрополе" и Клуб "Спорт и здраве - Етрополе" бяха подсигурили тениски с олимпийските символи на всички участници.


Пресъздадено бе запалването на олимпийския огън, така както се прави на една истинска олимпиада. От бога Зевс и неговите жрици огънят бе предаден в ръцете на деветокласника Християн Василев, състезател на Волейболен клуб – Етрополе и носител на многобройни награди от държавни първенства, след което шествието се отправи към центъра на града. Непосредствено след запаления факел вървяха ученици, носещи  флаговете на България, училищното знаме и олимпийския флаг. Предаването на факлата стана в градския парк край автогарата, където я пое шампионката по таекуон-до ITF от Клуб Хва Ранг и многократна носителка на златни и сребърни медали от международни състезания с националния отбор на България Любка Петрова.


Финалът на церемонията се състоя на централния площад, където бе запален жертвеник и символичният олимпийски огън бе предаден на Ивайло Георгиев, зам.-кмет на Община Етрополе. Той  заяви, че за него е изключителна чест да приеме олимпийския огън, символ на мира и свободата, и припомни, че в древността всички войни са спирали по време на олимпийските игри. „Пожелавам огънят във вашите сърца да не угасва и винаги да носите със себе си стремежа към равенство и честна игра. Имайте несломим дух за победа“, обърна се към участниците в шествието заместник-кметът.


За да бъдат всички съпричастни към посланието на Българския олимпийски комитет за 2024 г. LET’S MOVE, празникът завърши с флашмоб.