“Любов на глътки“ – така е озаглавена новата стихосбирка на поетесата Малинка Цветкова. Книгата съдържа поетични творби, вдъхновени от най-красивото и силно чувство – любовта. Еднa от тях дава заглавието на стихосбирката. Всички стихове са нови, написани са в рамките на последната календарна година и не са публикувани до този момент, сподели авторката. 


С първото си стихотворение в книгата – “Годините нямат значение“, тя завоюва втора награда в тазгодишното издание на конкурса “Небесни меридиани“ в Израел. 


“Любов на глътки“ е двуезична стихосбирка, преведена е на испански език. Преводач е Мария Пачкова. Илюстрациите са дело на художничката от Ботевград Цветелина Атанасова.


Българският предговор към книгата е написан от литературния критик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели. “Тази стихосбирка изобразява неограничените възможности на любовните изживявания и доказва, че истинското човешко самоосъществяване е в любовта като творческо начало, че живот без любов е неживот; че любовта е най-пълнокръвната и най-пълноценната същност на живота“, казва той. Пълният текст е публикуван на страницата на издателство "Либра Скорп", откъдето може да бъде закупена книгата: https://www.meridian27.com/book/lyubov-na-glatki


Авторът на предговора на испански език се казва Фернандо Алонсо Балаона – юрист по професия, автор на над 40 книги – поезия и проза. Ето какво пише той: “Малинка Цветкова има издадени шест стихосбирки на български, испански и каталонски. „Любов на глътки” продължава пътя ѝ в поезията, с този толкова неин личен глас, сред спомени и в търсене на тази глътка любов, която придава смисъл на живота“.“


По-нататък в предговора Фернандо Алонсо казва: “Думите са се превърнали в пламенни устни, които разказват тази мечтана любов, може би невъзможна, но присъстваща тук във всеки ред и във всеки спомен. Заслужава си човек да се приближи и да вкуси, да пие и да усети тези глътки любов.“.


Малинка Цветкова е член на Съюза на независимите български писатели, на литературен клуб “Стамен Панчев“ и на Конфедерацията на българските организации и дейци в чужбина. Пише поезия и проза. Има спечелени 44 награди от литературни конкурси в Аржентина, България, Еквадор, Израел, Испания и САЩ. Нейни произведения са включени в над 30 антологии в споменатите държави. 


Любов на глътки/Amor a sorbos e осмата й книга. 


От нея публикуваме стихотворението “Годините нямат значение“, което звучи и като красиво пожелание към всеки:


ГОДИНИТЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ


 


Годините нямат значение,


когато душата е млада.


Различен не е престъпление -


не ще те изгарят на клада.


 


Годините нямат значение.


Живей си живота с охота.


Прегръщай деня с дръзновение.


На сивото хвърляй хомота.


 


Годините нямат значение.


Поглъщай мига със наслада.


Превръщай го в чудно творение.


Смехът да е твойта награда.


 


Годините нямат значение.


Люби и мечтай без умора.


Оставяй следи, вдъхновение.


Бъди от сияйните хора.