Община Етрополе започва изпълнението на проект „Енергийно обновяване сградата на Народно читалище „Тодор Пеев - 1871“ в гр. Етрополе, община Етрополе“ по процедура за отпускане на  безвъзмездна финансова помощ BG-RRP-4.020 „ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ПУБЛИЧЕН СГРАДЕН ФОНД ЗА АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ, КУЛТУРА И СПОРТ“. Общата стойност на проекта е  1 272 579,03 лева, от които: 960 332,52 лева безвъзмездна финансова подкрепа по МВУ; 192 066,51 лева национално финансиране и 120 180,00  лева съфинансиране от Община Етрополе.


Проектното предложение предвижда обновяване на сградата на Народно читалище "Тодор Пеев - 1871" чрез въвеждане на следните енергоспестяващи мерки:


- топлинно изолиране на външни стени, топлинно изолиране на покрив, подмяна на прозорци и врати;


- енергоспестяващи мерки при генерирането на топлина - термопомпа и ВОИ, котелно;


- енергоспестяващи мерки по осветление - подмяна осветление, доставка и монтаж на покривна ФЕЦ за собствено потребление с обща инсталирана мощност 79,1 kWp.


Освен тези мерки, в проектното предложение се предвиждат още дейности, свързани с конструктивно обновяване на сградата. По проекта е предвидена и дейност за изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение.   


Проектното предложение адресира три основни аспекта на потребности, свързани с намаляване на крайното енергопотребление, подобряване комфорта на обитаване, осигуряване на по-добри условия за работа на служителите и осигуряване на по-добър микроклимат за посетителите.


Поддържането на обществената сградна инфраструктура е приоритет на общината. Това също кореспондира и с все по-нарастващите нужди и очаквания на съвременното общество от качествени просветни и обществени услуги. Чрез енергийно ефективното обновяване ще се постигнат значителни икономии на енергийните разходи на общината.


Реализацията на проекта ще допринесе за постигане целите на община Етрополе за изграждане на качествена и иновативна обществена среда.


Крайният срок за изпълнение на проекта е 30.06.2026 г.