В основата на качествената научна фантастика, от времето на Жулн Верн насам, лежат реалните възможности на човека и правдоподобни на пръв поглед научни и технически открития.

Електронното издание Newsrama се опитва да представи петте най-реалистични научнофантастични филма.

На пето място е "Джурасик парк" (Jurassic Park, 1993). Наскоро починалият Майкъл Крайтън, който е негов сценарист, отчасти държи успеха на творбите си на способността си да отразява съвременното състояние на науката и на генното инженерство.

Четвъртата позиция е за "Железният човек" (Iron Man, 2008). Комиксовият герой на компанията Marvel Тони Старк е гениален изобретател, чийто брониран костюм се управлява от няколко компютъра и изглежда много по-реалистичен от  супергероите със свръхестествените умения.

Някои от играчките му, като лазерно огледало или реактивни обувки остават в сферата на мечтите, но в повечето случаи научната обосновка на костюма му е доста солидна.

"Гатака" (Gattaca, 1997) е на трето място. Някъде в близкото бъдеще гените на децата се комбинират и модифицират за сметка на техните богати родители, за получаването на талантливи наследници.

Днес анализът на ДНК не удивлява никого, а някои компании го правят срещу няколкостотин долара.

Втора позиция - "Шоуто на Труман" (The Truman Show, 1998).  Фиктивният град  Сийхевън е построен специално за целите на телевизионно шоу, проследяваща непрестанно живота на Труман Бърбанк.

10 години по-късно не можем да си представим телевизията без риалити програмите.
Стотици милиони зрители следят подобни шоута. Съвременните технически средства напълно позволяват създаването на точно копие на подобно предаване.

Първото място е отредено за "2001: Космическа одисея" (2001: A Space Odyssey, 1968).

Не за първи път филмът на Кубрик по романа на Артър Кларк е обявен за най-реалистичната фантастика. Научната подготовка на писателя му позволява да предскаже появата на геосинхронните спътници, изкуствения интелект и космическия туризъм.