Една от популярните практики в насочването на младите хора в професията, която се утвърждава във времето от редица университети и представители на бизнеса, е провеждането на Дни на отворени врати. Добър такъв пример е технологичната компания за производство на автомобилни сензори – Sensata Technologies. Тя отвори вратите за близо 120 студенти и ученици от началото на годината. Част от тях бяха гости на нейния производствен център в Ботевград – в рамките на поредица от посещения, които традиционно се провеждат всяка пролет и есен. Целта на инициативата е служители от екипа да разкажат за дейността на компанията от първо лице, като по този начин помогнат на младите хора да вземат решение за посоката на професионалното си развитие.


На поканата на компанията тази година се отзоваха училища от Община Ботевград със специалности, насочени към промишлената електроника и автотранспортна техника. Това са Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ и Техническа професионална гимназия „Стамен Панчев“. Гостуващите ученици успяха да се запознаят отблизо с дейността на Sensata в България, както и глобалния ѝ опит по проекти. Те преминаха през производствените отдели в Ботевград, където понастоящем работят над 3 000 служители.


Студенти от Технически университет, гр. София – от Факултет по електронна техника и технологии и Факултет по английско инженерно обучение също имаха възможност да се докоснат отблизо до производството на една от водещите международни компании в аутомотив индустрията у нас. Темата за професионална реализация става е още по-ключова за тях, за да знаят накъде да насочат своите усилия и подготовка от студентската скамейка. Бъдещите инженери имаха възможност да поговорят с представители от мениджмънта на компанията и да се запознаят отблизо с реалната производствена дейност на Sensata в Ботевград.   


Този тип срещи на живо в производствената и административна структура на голямата компания със сигурност дават шанс на посетителите да отговорят на всички свои въпроси – от стажантската програма на Sensata, до условията и изискванията на работата на постоянно заетите служители, както и възможностите за тяхното дългосрочно развитие.


Говорейки за пътя, който предстои да поемат завършващите младежи, големите компании като Sensata предлагат  възможност да финансират тяхното висше образование и да започнат работа при тях, за да приложат на практика натрупаните знания. Тази подкрепа би могла да стимулира допълнително младите специалисти – както за придобиването на по-висока образователна степен (бакалавър или магистър), така и за реална професионална реализация.


Служителите в компанията имат възможност за допълнителна квалификация и специализация. Тази практика е част от глобалната програма на Sensata Technologies за подпомагане постоянното учене и развитие на екипа, наречена “Grow in Sensata”. Всяка година между 10 и 15 специалисти получават възможност да надградят или придобият нова образователна степен, след покриване на определени критерии за добро представяне и поне година трудов стаж в компанията. За целия екип са разработени над 11 000 дигитални обучения, които са свободно достъпни и могат да бъдат завършени по всяко удобно време. Тези цифрови трейнинги развиват междуличностни, както и лидерски, бизнес и технически умения.


Информация за свободните позиции в компанията можете да намерите тук: Careers (myworkdayjobs.com)


За Sensata Technologies:


Sensata Technologies е глобална компания за индустриални технологии, която се стреми да създаде по-чист, по-ефективен, електрифициран и свързан свят. Чрез широкото си портфолио от сензори, компоненти за електрическа защита и сензорни решения, доставящи ценна бизнес информация, Sensata помага на своите клиенти да посрещат все по-сложни изисквания на инженерната и оперативната си дейност. С повече от 21 000 служители и глобални операции в 16 държави Sensata обслужва клиенти на пазарите на автомобили, тежкотоварни и офроуд превозни средства, индустриални и авиокосмически продукти.


Sensata Technologies оперира в България повече от десет години и играе ключова роля в развитието на индустриалната култура у нас, като привнася нови технологии, развива специфична инженерна и бизнес експертност. Компанията присъства у нас с производствените си бази в Ботевград и Пловдив, бизнес-център и тестова лаборатория в София, офиси в Бургас и Варна, което заедно с близо 4 000 служителя прави България най-голямата европейска локация на компанията.


Научете повече на https: https://www.sensata.com/ и следвайте Sensata в LinkedInFacebookTwitter и Instagram.