Старото училище във Врачеш ще бъде съборено. Сградата е стара, почти срутена, с гредоред и не отговаря на сега действащите нормативни изисквания. Предвижда се на нейно място да бъде изградена нова едноетажна сграда, която да се ползва от пенсионерите в тази част на селото, а в определени часове, и от ученици. Предвижда се още ремонт на игрището в близост до бившето училище. Това каза кметът на Врачеш Драгомир Григоровски в отговор на въпрос на съветника Дамян Маринов по време на вчерашното заседание на Общинския съвет, когато на дневен ред бе Информация за социално-икономическото и административно развитие на населеното място. 


Дамян Маринов предложи, освен улиците “Мургаш“ и “Съединение“, за ремонт да се предвиди и ул. “Горски пътник“. Той попита още какви действия са предприети за шестте домакинска на ул. “Патриарх Евтимий“ и пл. “Освобождение“, в чиито дворове се излива мръсотия от канализацията. Драгомир Григоровски обясни, че e въпрос на време този проблем да бъде отстранен. 


Според Петя Кочкова, проблемите в село Врачеш са много: нерегламентирани сметища, непочистени речни корита, лоша канализация, липса на тротоари, липса на спортни площадки, “запустял бивш стадион, който някога е бил нещо, а сега вече е нищо“, неудобна транспортна схема, неподдържани площадни пространства, необезопасени детски площадки. Тя подхвана темата и за балансирания прием, посочвайки: “За да има балансиран прием, трябва да има модерна, ремонтирана и поддържана училищна база“.“ “Твърде късно е да се говори за балансиран прием без сериозната намеса на общината и без сериозно финансиране на тези общински училища“, смята Кочкова. 


Съвсем на противоположно мнение беше д-р Веселка Златева. “Кметството се промени визуално. Може би аз съм от малкото съветници, които често посещават Врачеш - четири пъти в седмицата, и мога да направя разлика между предходното състояние на кметството и днешното. Това, което ще препоръчам, е кметът да ускори реализирането на идеята си за поставяне на банкомат в селото, защото това е желание на много от живущите. Предстои докладна, с която ще бъде сключен договор за преместване на пощата в сградата на Кметството. Тази идея е от много години, дойде време за нейната реализация, което е чудесно“, каза д-р Златева. Тя отправи препоръка – да се предвиди за ремонт и ул. “Баба Вида“. Д-р Златева поздрави кмета на Врачеш за това, че е работлив и амбициозен.   


По повод казаното от Петя Кочкова, Драгомир Григоровски заяви: “На площад “Радовец“ е изградена детска площадка, в момента се прави мини футболно игрище и се облагородява теренът. Не знам кога за последен път е била във Врачеш, но детските площадки са в добро състояние, те се проверяват редовно и се поддържат.“. 


Информацията за социално-икономическото и административно развитие на село Врачеш беше приета с 24 гласа “за“.