Под въпрос е сформирането на паралелка за първи клас в ОУ “Васил Левски“ в село Новачене. Към момента се знае, че само четири деца ще бъдат записани в първи клас в това училище, стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет вчера, когато се обсъждаше Информация за социално-икономическото и административно състояние на населеното място. 


Пръв въпроси постави д-р Христо Железарски. Той попита защо на някои от ел.таблата в селото са изрязани отвори. “Хората се притесняват, че всеки, който мине през тъмната част на денонощието, може да изключи предпазителите“, обясни той. Съветникът попита още какви мерки се предприемат срещу силната музика по всяко време на денонощието и  срещу нерегламентираните сметища.  


“Действително се дърпат шалтерите. Но не знам защо са изрязани таблата, сигнализирано е в Електрохолд, но няма реакция от тяхна страна“, обясни Катя Петрова“ – кмет на Новачене. На въпроса за сметищата, тя отговори, че има само едно място, на което се събират отпадъци. По нейни думи нерегламентираните сметища са почистени, както и това при Гурковския мост. За силната музика тя уточни, че действително е имало оплаквани, но в последно време такива не са постъпвали, тъй като са прибрани колоните на жител, който системно нарушавал обществения ред. 


Според Петя Кочкова състоянието на село Новачене е трагично. “При моите обиколки и нашите обиколки, на пръв поглед и отвсякъде личи, че нищо не е правено, като казвам нищо, абсолютно нищо. Като тези частични дреболийки, където тук и там сте ги споменали, особено в училището, подменена е дограмата. Но то не е само дограмата в едно училище, вътре ситуацията - коридори, и класни стаи, както и физкултурен салон, стоят си забатачени от години“, каза тя и даде пример с учебната база в училище за 180 ученици в чужда държава, която наскоро била посетила. Съветничката продължи с критиките, като те вече бяха насочени към читалище в селото. “Не се предприема нищо за това плачевно, мизерно, мръсно и неуютно състояние на читалището и прилежащите зони“, заяви тя.  


Катя Петрова обърна внимание, че в доклада си е посочила, че предстои вътрешен ремонт на читалището и библиотеката към него.  


Д-р Веселка Златева каза, че е притеснителен фактът, че деца от селото посещават детски градини и училища в други населени места. Тя попита дали са водени разговори с родителите на тези деца. “Предстоят доста неща в Новачене. Заложени са и средства за нов физкултурен салон, но трябва да има живот в това училище“, подчерта съветничката.  


Дамян Маринов се обърна към кмета на Новачене с думите: “Г-жо Петрова, аз пък ще Ви поздравя за това, че продължавате да сте упорита въпреки тази тежка ситуация в Новачене, която, след тези думи, които чухме преди малко, е олицетворение на войната в Украйна. Не е толкова трагично положението, колкото бе представено, но всеки гледа през неговата си призма.“. 


Съветникът отправи препоръка към Катя Петрова да насрочи срещи за разговор с директора на училището и с директорката на детската градина. “Нека и новоназначеният директор да потърси варианти за финансиране през РУО и МОН, да докара някакви средства за училището. Всички знаем, че сградният фонд трябва да бъде в добро състояние, за да има добри условия за децата. Това е практика, която беше започната преди около десет години от това ръководство на общината – да започнат ремонтни дейности в детските градини и в училищата, там, където имаше възможност да помага. Тази тенденция продължава. И на предходното заседание имаше докладна за ремонт в детска градина и прехвърляне на детските съоръжения, които са годни. Така че Община Ботевград продължава под някаква форма да подпомага този процес – децата да остават в селата, било то в детските градини, било то в училищата“, каза Дамян Маринов.  


Кметът на Новачене Катя Петрова информира съветниците, че такава среща вече е насрочена. “На нея ще присъства директорът на училището. Директората на детската градина няма да дойде, защото е в отпуск“, обясни тя.     


Петя Кочкова репликира Дамян Маринов: “Бъдете активен и използвайте целия си ресурс да промените онези селища, които имат кметове от Вашата партия.“. Тя защити работодателите си, заявявайки: “Заемете се със сериозни инвестиции от общинския бюджет. РУО няма какво да Ви даде, има проекти към МОН, но те не са такива, че да решат натрупаните назад в години по материалната база проблеми.“. 


По обясними причини Кочкова защити и директора на училището в Новачене, като припомни, че той е назначен отскоро. По нейни думи директорите на училища и директорите на детски градини са най-лесни за употреба, както и да им се вменяват отговорности. 


Нека припомним, че Емил Ангелов бе назначен за директор на ОУ “Васил Левски“ в Новачене в края на август миналата година. Преди това той беше учител по физическо възпитание в ОУ “Никола Йонков Вапцаров“. Емил Ангелов бe и кандидат за общински съветник от листата на ПП “Гергьовден“, която издигна кандидатурата на Петя Кочкова за кмет на Ботевград.