„Любка Петрова, Николай Петков и Теодора Николова са прославили Етрополе в цял свят“


- Здравейте, г-н Витков. Как решихте да практикувате този спорт и с какво ви очарова той? 


- Буквално от много малък се занимавам с бойни спортове. Като дете започнах да тренирам джудо. И във времето, през 1989 г. започнах занимания с таекуондо, първоначално като състезател, в последствие като треньор и съдя също – международен клас съдя съм аз. Очарова ме, тъй като таекуондо е много динамично, много красиво бойно изкуство, корейско бойно изкуство за самозащита. И това ме очарова. Хубавото в таекуондо е, че може да тренират от малки деца до пределна възраст хора. Това също е много голямо качество. 


- На какво възраст трябва да бъде едно дете, което желае да го практикува? 


- При нас в таекуондо започваме тренировки от 4-, 5-годишна възраст деца, естествено, с квалифициран треньор, който да се занимава с тях. И най-подходящата възраст за таекуондо това е около 12-, 14-годишна възраст да започнат заниманията момчета и момичета деца, без ограничение в годините.


- Има ли интерес към таекуондо в малкият град? 


- Малкият град в провинцията бих казал, че има сериозен интерес не само към таекуондо, въобще спорта. Тук, в Етрополе, повече от 23-24 години се занимаваме с таекуондо и интересът е доста сериозен. Много деца – харесва им, занимават се, участват по състезания, на изпити. Има сериозен интерес специално да спортуват децата, за което аз много се радвам.


- Трудно ли се успява тук, в малка община като Етрополе? 


- Не е трудно. Когато човек има желание да постигне целите си, рано или късно те се постигат. Не е трудно, защото в провинцията по-лесно се намират помещения, зали за тренировки на различни видове спортове и специално таекуондо. Много по-лесно, отколкото в един по-голям град. 


- Вие имате състезател от световно ниво – това е Любка Петрова, която скоро взе и три сребърни медала на Европейското първенство. Разкажете ни повече. 


- Ами да. В Етрополе има състезатели, които във времето се изявяват на международни състезания. Те са в националния отбор. Както споменахте, Любка Петрова – тя на Европейското взе бронзов медал на индивидуален спаринг в категория до 58 кг. Също така на отборна форма на трето място при жените се класираха. Но искам да спомена, че тук, в Етрополе, има също един от най-изявените състезатели. Той се казва Николай Петков, който също тренира от 6-7-годишна възраст, който е световен шампион, европейски. В момента той се състезава за друг клуб, но той си е етрополец и аз го считам като мой състезател – при мен е тренирал. И други деца – Теодора Николова, които просто са прославили град Етрополе. И бих казал, че за толкова малък град наистина има много добри деца, има сериозен потенциал за развитието не само на таекуондо, въобще тук е един спортен град.


- Спортен град. Това каза и кметът преди малко. Помага ли ви общината? Помага ли ви кметът? 


- Аз мисля, че тук е мястото да благодаря както на старото ръководство, така и на новото и на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Наистина ни помагат с каквото могат и силно се надявам за в бъдеще да продължи помощта, тъй като всички знаем, че без подпомагане на общините за детско-юношеските спортове няма как да има изяви, няма как да се развиват спортовете. А вече от по-високо ниво, по-високо спортно майсторство задълженията отиват към федерации и министерства.


- Какво ще кажете от нашия ефир на родителите, какво ще ги посъветвате, които в момента примерно се чудят къде да запишат детето си, какво да тренира за в бъдеще? 


- Много е важно не само децата, а и по-възрастните хора да правят движение, да спортуват, да се движат, без значение какъв е спортът. Лично аз би казал, че бойните спортове много помагат на децата, тъй като дисциплината там е на малко по-голямо ниво, да не се притесняват и наистина да записват децата да спортуват бойни спортове, както и други спортове. Децата наистина трябва да се движат, трябва да спортуват, не трябва да живеят такъв заседнал живот.