За седма поредна година артистите Димитър Христов - майстор-дърворезбар, и Екатерина Костадинова - керамик, са домакините и главните двигатели на фестивала „Изкуство край реката“. Този път мястото е дворът на тяхното ателие, който е на брега на река Бебреш.


„Отново ще работим заедно, ще обменяме идеи, ще гледаме филми, ще слушаме музика и ще покажем на гостите какво създаваме и как го правим. Поканили сме и местни майсторки на баници, сладка, сокове и други домашно приготвени вкусотии. Защото най-добрият начин да опознаеш някое място, е да опиташ вкусовете му и да вдъхнеш аромата му. И тази година входът е свободен благодарение на подкрепата от община Ботевград. Лодката вече е в реката, очакваме ви!“ - казват Катя и Митко и канят малки и големи на събитието в Боженица, което започва днес - 12 юли.


Сред участниците в пленера тази година са изключително интересни творци. Една от тях е германка, която живее в България. Казва се Керстин Маринов и я познаваме като фотограф. Photostudio Kerstin Claudia.


„Решителността, с която сменя заниманията си ме удивлява, а способността й да изследва, да се учи, да се концентрира във всичко, с което се захване и да става много добра в абсолютно различни дейности ме изпълва с възхищение!“ - казва за нея Катя Костадинова.


На събитието в Боженица Керстин ще покаже плъстене с вълна (Вълнени вълшебства) и ето какво споделя тя за вдъхновението си: „По време на пандемията се озовахме в едно малко селце и там за първи път видях, че овчарите изхвърлят овчата вълна, защото никой не я изкупува и тя е нежелан продукт. Започнах да проучвам целия процес на обработката на вълна, от суровото руно, през плъстенето, боядисването и преденето, до различните техники. Много ми харесва многообразието на видовете вълна, богатството на цветовете, топлината и мекотата на допира при работа и естествено неограничените възможности за творчество. И така лека полека започнах все повече време да се занимавам с тази дейност, да изпробвам различни идеи и ще се радвам да покажа част от нещата, които правя."


За първи път в пленера като автор ще участва Маргарита Йованович.


На 13 юли тя ще покаже как се рисува върху коприна.


Маргарита Йованович и е завършила изобразително изкуството във Великотърновския университет, специалност графика. Работила е повече от 25 години в областта на модата като главен дизайнер на българските модни къщи „Скарлет“, „Уайлд тиър“, както и за няколко френски и английски марки. Изработва бижута от кожа, а също рисува дрехи и шалове върху коприна и други материи. Има няколко самостоятелни изложби в България, две в Сърбия и многобройни участия в родни и европейски модни форуми. От няколко години е дипломиран арттерапевт и работи с деца със специални потребности.


Недялко Недялков от Mechanical Stuff.


Той ще представи свои работи от металопластика, а също и авторски бижута.


За малките си пластики използва стари предмети, механизми и зъбни колела, които след творческата им обработка се превръщат в едни ювелирни изделия.


При него ще видим и аксесоари от сребро, полускъпоценни камъни и месинг, изработени с класически бижутерски похвати.


Румяна Йорданова от Шивачница „Леля Р.“, ще пристигне в Боженица с куфар, пълен с приказни герои. Но нейните кукли не са героите, които познаваме. Те са толкова оригинални и живи, че въображението ни измисля истории специално за тях!


На пленера в Боженица ще има още художници, керамици, тъкачи на чипровски килими. Събитието ще се проведе от 12 до 14 юли. Както всяка година досега, то се осъществява с подкрепата на Община Ботевград.