Талантливият баскетболист Александър Гавалюгов се завърна от САЩ и веднага се включи в подготовката на национлния отбор на България за юноши до 18 години. Той бе отвъд океана в университета Виланова, в който ще учи и играе баскетбол в продължение на четири години. Ето какво сподели той за престоя си там.


"Бях там за 22 дни и вече знам къде ще уча, къде ще живея, къде ще тренирам и играя. Вече си изясних най-важните неща. Спорем мен условията там са близо до тези на отбори на НБА,  по-добри от Австралия, където бях в продължение на една година. Нещата са доста по-професионални, отнасят се към нас като NBA играчи и се опитват да ни направят доста по-добри. Съблекалнята в голямата зала, където тренираме, е три пъти по-голяма от тези в Арена Ботевград.


Не можах да посетя университета, в който ще уча, тъй като е лято и в кампуса бяхме само ние - момчетата от баскетболния отбор, и футболистите (американски футбол, а не европейския сокър). Така че не съм влизал в стаите, видях сградите само отвън.


Избрах на уча спортен мениджмънт. Впрочем половината отбор избра именно тази специалност, другата половина избраха комуникациите. Избрах тази специалност, тй като от една страна ми е интересно лично на мен, а и след приключване на баскетболната ми кариера искам да продължа да се занимавам със спортен мениджмънт - дали в агенция или като мениджър. Но има много време дотогава. Но да, идеята ми е именно в тази насока, още повече че графикът ни ще бъде много натоварен. имаме програма като NBA отборите - два-три мача на седмица, пътувания със самолет и не остава много време за учене. Срокът на обучение е четиригодишан.


Цялото име на отбора е Виланова Юнивърсити Уайлдкатс. Състезава се в конференция Big East. Води се като една от трите най-добри конференции в първа дивизия. Общо конференциета са 32, в които играят някъде около 365 отбора.


Така че това е една от най-добрите конференции и с най-добра посещаемост - в залата в малкото градче Виланова, която е с 8000 места, е продадена до края на сезона. Интересен факт е, че ще играем срещу двукратния шампион на NCAA. С тях ще играем в залата на Филаделфия Севънтисиксърс, която е за 20 500 зрители. Мачът е след 6-7 месеца, но билетите за него вече са разпродадени.


Виланова е град в конгломерацията на Филаделфия. Това е малък град и е най-спокойният в този регион.


Треньорът ни е един от най-младите в колежанския баскетбол. Има много съвременен поглед върху играта. Контактът между него и нас е по-скоро приятелски. Определено не създава дистанция. Понякога ни извежда на вечеря. За него това е трети сезон начело на отбора. В първите му два нямаше кой знае какъв успех. Но сега имаме почти изцяло нов състав, мисля,  че от миналата година са останали само двама или трима играчи. Има всички условия за много добра химия помежду ни и смятам, че ще успеем да направим добро класиране.


Аз съм единственият евпопеец в отбора. Има двама канадци и един играч с белгийски произход, но и тримата са израснали в Щатите. В тази връзка може да се каже, че съм единственият чужденец в отбора. Много по-различно е, но мисля, че ще се адаптирам.