Сашко, честито! Подписа договор с осигурена пълна стипендия за NBA Academy в столицата на Австралия Канбера. За какъв срок е той?


Договорът ми е за една година. Там нещата са така, че след като завършиш гимназия, трябва да отидеш в колеж или в някоя професионална лига. И ако не се чувстваш готов за едно от двете неща, можеш да останеш още една година в NBA Academy, като допълнителен подготвителен период.


Ти съвсем скоро бе в Канбера на подготовка по покана на NBA Academy. Колко от момчетата, с  които беше там, са подписали договор?


Аз получих поканата още през зимата, но тогава нямаше как да отида, тъй като имах ангажименти с отборите на Балкан, и заминах чак след края на сезона. Там имаше 8 чужденци.  Там са разделени на два отбора - едните са NBA Academy, където са само чужденци и двама австралийци, които са на 16-17 години. Другите са в Basketball Centre , това е австралийска организация, която съществува вече 50 години, в него играят само момчета от Австралия - половината от тях формират националния отбор н Австралия до 18-19 години.


Значи си наясно какво ще правиш?


Да. Ще играя в отбора на NBA Academy. Ще се състезаваме в Премиър лийг, която е полупрофесионална мъжка лига, тя е за обиграване на младите играчи. Ще тренираме много. Също така ще имаме и училище няколко пъти в седмицата, ще ни подготвят и академично, за да можем  по-лесно да отидем в колежи. Също така ще пътуваме за САЩ, за да играем срещу колежански отбори и хай-скуул отбори, както и в Испания, Франция и Италия. И всеки ден ще бъдем наблюдавани от скаути от най-силните колежански отбори, а също така и от скаути от NBA.


Това си е чисто професионална академия


Да. От офертите, които имах, там бе най-професионално подготвено. Направиха ми цяла програма за работа през следващата година, какво трябва да подобрявам. И затова я приех, тъй като смятам, че това е една крачка към голямата ми цел и ми се стори като най-добра оферта.


Сам ли ще бъдеш в Австралия?


Да, естествено. Нашите може би ще идват да ме виждат, но до там пътят е много дълъг  и може би няма да имат много възможности. Но за сметка на това NBA Academy ми осигурява полети до България, така че за Коледа и Нова година ще си бъда тук за около две седмици.  И цяло лято след това, тъй като ми свършва договорът.


Кога започва работата ти в NBA Academy?


По принцип започва в началото но август. Но тъй като европейското първенство до 18 години (б.а. - Сашко е в националния отбор на България) завършва на 30 юли, ми дадоха малко по-дълга почивка - около две седмици, за да си подготвя документите и всички необходими неща, и ще замина след 20 август.


Имате ли представа за съперниците си на европейското в португалския курорт Матозиньош?


Доста е трудно да направиш скаутинг на подрастващи, тъй като за много от момчетата няма информация в интернет. Играхме в Ботевград две контроли с Великобритания, които са също в Дивизия Б, но в друга група. Знаем малко за домакините от Португалия, на 14 юли ще се срещтем с Белгия в Истанбул, които също са в нашата група, с Латвия сме играли преди две години на европейския челинджър в София, победиха ни с малка разлика, единственият отбор, за който нямаме информация, е Швейцария.


Благодаря ти. Първо да ти пожелаем успех на европейското в Португалия, а след това - и в NBA Academy в Австралия.