На редовното заседание, което се проведе вчера, съветниците приеха отчета на “Балкангаз – 2000" АД за първото полугодие с 14 гласа “за“, 1 „против“ и 7 “въздържал се“.  


Данните показват че за първото тримесечие на тази година дружеството е реализирало печалба в размер на 119 000 лв., а през второто – загуба от 258 000 лв. За целия отчетен период резултатът е загуба от 139 000 лв.  


“При повишени продажби през първото тримесечие реализирахме печалба, която минава в минус за сметка на второто тримесечие. Но въпреки това загубата за първото шестмесечие на тази година е с около 35% по-ниска от загубата за първото полугодие на 2023 год.“, обясни изпълнителният директор на газопреносното дружество Михаил Димитров. “Тенденцията, която наблюдаваме в консумацията на природен газ, ни кара да мислим, че влизаме в период на стабилизация и че няма някакви особени причини за притеснения. В никакъв случай не може да се каже, че всички проблеми са ни останали зад гърба, но вървим към тяхното разрешаване“, посочи той в хода на обсъждането.  


Изпълнителният директор на “Балкангаз - 2000“ прогнозира, че ако няма екстремни външни влияния и въздействия, които да предизвикат някакви резки промени в цената на природния газ или да доведат до съмнения у потребителите относно стабилността на тези цени, се очаква нормално развитие на пазара с постепенно, неголямо увеличение на цената на година.  


Михаил Димитров се спря на въпроси, отправени от името на Постоянната комисия по териториално развитие и екология към Общинския съвет. По отношение на разходите за реклами, изпълнителният директор разясни, че става дума за информационни банери в уеб сайтовете и обявите, които се излъчват по кабелната телевизия, за подмяна на разходомерите. За миналата година тези разходи възлизат на 5 400 лв., а за първото полугодие на тази година са 3 700 лв. Друг разход, произтичащ от лицензионните задължения на 'Балкангаз - 2000", е за публикации при обсъждане и след приемане на общите условия на договорите. 


На въпрос, свързан с неустойките за разликите между заявени и потребени количества, Михаил Димитров даде следния отговор: “След стабилизиране на консумацията в по-непредвидимите обществено-административен и битов сектор, тази година точността на прогнозиране се повиши. Освен това тези разходи са пропорционални на цената на природния газ. Те намаляват, когато тя намалява. В резултат на това през настоящата година тези разходи са над 50% по-малко в сравнение с миналата година, тогава бяха 191 000 лв., а сега са около 92 000 лв.“. 


В отговор на въпрос за газопровода, който “Балгангаз - 2000“ закупи от ИМИ – България, Михаил Димитров обясни: “Закупен е през 2022 год. в изпълнение на наше лицензионно задължение - газопроводите, по които се извършва газорапределителна дейност, да бъдат собственост на лицензираното газоразпределително дружество. По този газопровод се транспортира газ за новоизградените корпуси на ИМИ и Сенсата, старата спортна зала, Колежа към Техническия университет и за цялата площадка на бившата Микроелектроника и село Врачеш, което прави някъде около 20% от всички продадени количества природен газ на територията на общината.“.


В ход е процедура по изкупуване на газопровода от центъра на Ботевград до Центъра за подготовка на кадри в Зелин. “В момента той е в активите на Изпълнителна агенция “Инфраструктура на електронното управление“. Стигнали сме до изчистване на текста на договора. Остава последна стъпка – договорът да се приведе във формата, която е необходима, за да премине през нотариална заверка. Очакваме това да се направи от юристите на Изпълнителната агенция и да финализираме сделката. За този газопровод нямаме точно измерване и точна статистика, но по експертна оценка по него се транспортират някъде около 10% от продаваните количества природен газ в общината. Ролята на този газопровод се очаква да бъде завишена в бъдеще, когато уплътнят товарите на застроената част на града. Може би тежестта му ще нарасне до към 20%“, обясни още Михаил Димитров.   


На постъпил въпрос за квалификацията на персонала, изпълнителният директор отговори, че всички, назначени на щатни длъжности в дружеството, притежават дипломи за образование, което съответства на заеманата длъжност. Персоналът взима участие в семинарни обучения – по линия на различните направления на счетоводството, по киберсигурност, управление на персонала, общи и по-специфични въпроси на газоснабдяването. Техническият персонал е задължен да притежава определена правоспособност за работа с материали със съдържание на стомана, полиетилен и мед, за което се държат изпити пред оправомощена фирма. 


По време на обсъждането бяха изказани различни мнения за работата на ръководството на дружеството. Цветан Миньовски заяви, че Постоянната комисия по стопанска политика и инвестиции подкрепя единодушно отчета на “Балкангаз – 2000“ за първото шестмесечие. Той поздрави Михаил Димитров, като подчерта, че “в тези трудни времена, когато предприятия работят на 50% и няма консумация на природен газ, Вие сте намерели възможност или начин да намалите разходите“. 


“Г-н Димитров и дружеството са поставени в една такава ситуация, че не могат да променят условията към потребителите, тъй като те следват един бизнес-план, в който дори е записано, че трябва да се изграждат километри на година и трябва да се присъединяват хикс на брой абонати. А преди това да питат г-н Димитров защо присъединявате нови абонати и защо изграждате нови трасета. Това е заложено в бизнес-плана и ако не го изпълниш, следващия път няма да ти го одобрят и ще получиш още по-ниска цена. Аз вярвам в капацитета на Михаил Димитров и борда на директорите на “Балкангаз“, но действително ще трябва и външна услуга по отношение компетенции на хора, които могат да помогнат с това как да накараме хората да ползват газ“, каза Борис Дренов. 


Последва негативно изказване от Петя Кочкова. Според нея ръководството няма капацитет да управлява и би трябвало да прояви самокритичност, като се оттегли от позицията, която заема. Според нея “Балкангаз 2000“ АД е реализирало “огромни печалби“ във времето назад, когато тя е била съветничка. 


Тихомир Найденов репликира, заявявайки, че именно сегашният изпълнителен директор е човекът, който е регистрирал рекордните печалби на това дружество. “Всеки, който има елементарно финансово познание, може да прецени, че печалбата се формира на база на продадени кубични метра газ, естествено, че ще има намаление, след като има едни постоянни разходи, които не могат да се пипат. Даже те растат, защото расте минимална заплата, осигуровки и т.н. “, заяви той и отправи риторичен въпрос: “Каква е вината на изпълнителния директор за това, че хората не употребяват газ, защото имат по-евтини алтернативи?“. 


Борис Дренов също поиска думата за реплика към съветничката. “По отношение на това, което казва г-ж Кочкова, че Михаил Димитров не разполага с капацитет, моята претенция е, че в нашия град, в нашата община и може би в нашата област, няма по-добър капацитет, който да познава толкова добре енергийния бизнес, а и не само. Това, което казвате, че преди 2015 година печалбите на предприятието са били огромни, не е вярно. Имах възможност да виждам финансовите отчети. Те показват печалба между 2 000 и 22-23 000 лв. А печалбата, генерирана при управлението на г-н Димитров, е от порядъка на 360 000 – 480 000 лв. Не може и дума да става за сравнение. Да се дават такива оценки – кой има капацитет и кой няма, е грешно да се прави без да разполагаме с данни и числа, на които да се доверим“, заяви Дренов, обръщайки се към Петя Кочкова. 


В заключение Михаил Димитров обърна внимание, че “Балкангаз - 2000“ има история, тя е написана и може да се види големите резерви, които съществуват в момента в баланса на дружеството, кога са генерирани. 


Димитров уточни още, че намаляване на разходите има само в частта “Инвестиционни разходи“. “Всички останали разходи – основни, които се правят, са условно постоянни разходи, те не зависят от това какви количества сме продали и купили", добави той. А в отговор на изразени мнения, че трябва да се пристъпи към съкращаване на персонала, изпълнителният директор бе категоричен: "Да се играе на тото с увеличаване и уволняване на персонал – благодаря, но аз няма да го направя.".


Това са акценти от дебата по отчета за дейността на “Балкангаз - 2000“ АД, който, по искане на съветници, бе представен на редовното заседание на местния парламент.