Влак взема София-Видин за 3 часа

Ботевград и Монтана стават междинни спирки

Модернизацията на ж.п. линията Видин – София предвижда изграждането на много нови трасета, съобщи на семинар днес във Видин Нели Йорданова, директор на дирекция “Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта.

Подробно за мащабната реконструкция на прокарания през 1923 година железен път разказа и Радослав Иванов,  заместник-директор на националната компания “Железопътна инфраструктура”.

Обновлението на линията ще става на три етапа – Видин – Брусарци, Брусарци – Мездра и Мездра – София. Ще бъдат изоставени участъци от сегашното тресе, които не могат да осигурят движение на влаковете със скорост 160 – 200 км в час.

Първият етап, за който подготовката е най-напреднала, се скъсява с 22 км. Новото трасе заобикаля големите гари Димово, Орешец и Брусарци. Гари стават село Воднянци и сегашната спирка Дъбова махала. От нея влакът ще пристига направо в Медковец. Вторият и третият етап предвиждат железният път да мине през Монтана и Ботевград. Цялата стойност на проекта за линията е близо 3 милиарда евро.

Новото трасе избягва завоите и кривите участъци,  както и местата с разливи от Дунава, обясни целите на новия проект и  ръководителят на консултантския  екип Томас Болън. Според него пътят от Дунав мост 2 трябва да стига до тунела под Босфора. Срокът за изграждането на ж.п. линията Видин – София е 2017 година. Тогава от Видин до столицата ще се стига само за 3 часа при сегашни 5 и половина.