Светла Василева от “Топлофикаиця”-Правец е давала  информация на германския журналист  Юрген Рот


14 ноември 2008 | 09:12 | Нова телевизия, "Коритаров LIVE"

Светла Василева, председател на Съвета на директорите на „Топлофикация”-Правец

Водещ: Започва „Коритаров LIVE”. Сега тук при нас ще проговори за първи път информатор на Юрген Рот. Това е Светла Василева от Правец. След интервюто ни с германския журналист получихме по пощата си, по интернет писмо от г-жа Василева, с което тя се обозначи, даде ни личния си телефон, аз й се обадих и сега тя е тук, в студиото. Добро утро и добре дошли!
Светла Василева: Добро утро г-н Коритаров, добро утро и на вашите зрители!
Водещ: Излизайки от анонимността на човек, който е най-общо информатор на Юрген Рот, вие се представяте и като председател на Съвета на директорите на „Топлофикация”- Правец.
Светла Василева: Точно така!
Водещ: Сега ето я книгата на Юрген Рот, ще ви помоля да намерите и да прочетете пасажа, зад който стоите като информатор на Рот.
Светла Василева: Благодаря ви! Пасажът, за който говорим, е на 33-34 страница и става въпрос за следното нещо. „Тук е мястото да се отбележи, че в България има общини, които могат да се нарекат частни градове. Тук властват само законите на парите, свободни избори, независими общински съветници, демократичен печат, това са все непознати понятия. Тези градове са притежания на кметовете, които работят в тесен контакт с инвеститори. Бизнесмен, който не спада към кръга на властимащите, няма никакъв шанс да спечели даден проект, независими колко добри са идеите му. Правя с родното място на комунистическия партиен ръководител Тодор Живков, според някои е една от тези призрачни общини. Тук по думите на местни бизнесмени, които са подложени на масиран натиск, всъщност командва един-единствен човек – Валентин Златев, шеф на българската дъщерна фирма на руския петролен гигант „Лукойл”. Той има планове да изгради голф игрище и развлекателен комплекс, като инвестира сумата от 36 млн. евро”. Това е цитатът, за който съм разговаряла с г-н Рот.
Водещ: Вие сега всъщност вече поемате открито отговорност да обясните мотивите си и практически да ни кажете и за какво става дума?
Светла Василева: Да, разбира се!
Водещ: Наистина ли правят частен град, по смисъла, по който пише Рот?
Светла Василева: Да. Ако трябва да бъдем честни, Правец винаги е бил частен град. И преди, и сега, само че сега собственикът се смени. Собственикът е друг.
Водещ: Говорим конкретно за сега. Кой е собственикът?
Светла Василева: Аз ви предлагам може би да дадем отговора на този въпрос в края. Преди това да направим една лека ретроспекция как се стигна до...
Водещ: Аз ви предлагам, поради чисто новинарските закономерности, да кажем още сега кой е собственика, а след това ще тръгнем към доказателствената част.
Светла Василева: Аз се опитах в едно мое лично интернет пространство да дефинирам понятието „частен град”, тъй като наблюдавам това нещо от три години, попадайки в град Правец, в качеството си на председател на Съвета на директорите на едно дружество от енергетиката.
Водещ: Това дружество от енергетиката частно ли е или е държавно?
Светла Василева: Това дружество е частно, от края на 2005 година. Собственик е частна фирма „Енерго и компютърни системи”.
Водещ: А кой е собственик на фирмата?
Светла Василева: Собственик на фирмата е Валентин Велчев.
Водещ: Валентин Велчев?
Светла Василева: Да.
Водещ: Той част ли е от по-голяма енергийна частна схема?
Светла Василева: Доколкото ми е известно, не.
Водещ: Не? Самостоятелен играч?
Светла Василева: Да.
Водещ: Какви са аргументите ви за Валентин Златев, както са описани тук в книгата?
Светла Василева: Трябва наистина да се върна малко назад. От момента на смяна на собствеността, срещу дружеството се упражнява неправомерен и безпрецедентен натиск.
Водещ: Срещу кое дружество?
Светла Василева: Срещу топлофикационното дружество.
Водещ: Вашето дружество?
Светла Василева: Да.
Водещ: Какъв натиск?
Светла Василева: Като започнем с нелоялна конкуренция от страна на Община Правец, която изгради паралелна енергийна инфраструктура, газоразпределителна мрежа с финансиране от държавния бюджет, което бе неправомерно дадено. Това бе доказано от една проверка на Агенция за държавна и финансова инспекция. След това дружеството не бе допускано до процедури за провеждане на обществени поръчки за доставка на топлинна енергия, за която то настояваше и продължава да настоява, тъй като Правец е уникален град. Там във всяка обществена сграда има инфраструктура и на двете дружества, които в момента оперират – и на газовото дружество, и на топлофикационното, т.е. то е перфектен пример за бягане от енергиен монопол.
Водещ: Добре, това не е лошо!
Светла Василева: Да, разбира се!
Водещ: Как се повява тезата за това – „командва един-единствен човек – Валентин Златев”?
Светла Василева: Голяма част от собствеността в града е на фамилията Златеви, на Златев- баща по-точно, може би чрез негови фирми и структури. Не е тайна, че...
Водещ: Колегите ми предлагат да търсим Валентин Златев, но аз не знам има ли мисъл, защото той не си вдига телефона при позвънявания, така че може би след време, ако гледа или му кажат за предаването, ще си вдигне телефона или ще се обади сам.
Светла Василева: Да, да се надяваме. Не е тайна, че кметът на града втори мандат е подкрепян от тази фамилия. По време на първия му мандат има жалба, която стои в интернет, при която се твърди, че той...
Водещ: Това, което казвате, е различно. Това, че фамилията подкрепя някакъв кмет, може да бъде и напълно легитимно като проява на симпатия или политическа подкрепа. Тук се говори, че „по думите на местните бизнесмени, които са подложени на масиран натиск”, разкажете за масирания натиск?
Светла Василева: Топлофикационното дружество притежаваше собствен захранващ газопровод, който по стечение на обстоятелствата преминава през терена на новостроящото се голф игрище, което се финансира, и е безспорно голям инвестиционен проект, на фамилията Златеви. И тъй като дружеството отказа да измести този захранващ газопровод от терена на това игрище, последваха ред санкции срещу дружеството.
Водещ: Какви?
Светла Василева: Унищожени бяха наши енергийни съоръжения.
Водещ: Как?
Светла Василева: Нарязани и изхвърлени, абонатни станции.
Водещ: Между другото, покажете снимките на тези съоръжения колеги.
Светла Василева: Аз на 20 април тази година дадох една пресконференция пред БТА, в която казах, че се очаква изместване на нашия газопровод без наше съгласие.
Водещ: Това ли са снимки от...?
Светла Василева: Да, това съоръжение вече не съществува. Това е станция за антикорозионна защита и това е теренът на голф игрището. Това е прерязаният газопровод на 500-я метър.
Водещ: Добре, кого обвинявате за прерязването?
Светла Василева: Прерязването става в терена на голф игрището и то няма как да се случи без знанието и одобрението на инвеститора на голф игрището, както и на лицензианта на територията „Правецгаз”.
Водещ: Смятате, че те стоят зад това?
Светла Василева: Да!
Водещ: Обърнахте ли се към прокуратура?
Светла Василева: Същият ден, в който се случи прерязването, сигнализирахме както полицията, така и прокуратурата. Освен това Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която също води свое разследване, която също води свое разследване. В интерес на истината полицията не изпрати патрулна кола.
Водещ: Не изпрати?
Светла Василева: Не!
Водещ: Защо?
Светла Василева: Не мога да ви отговоря на този въпрос.
Водещ: Кой беше министър на вътрешните работи по това време?
Светла Василева: ако не ме лъже паметта, юни месец още беше Румен Петков, ако не ме лъже паметта обаче.
Водещ: 2006 година?
Светла Василева: Не, 2008. За тази година говорим. Това се случва сега.
Водещ: 2008 не беше Румен Петков.
Светла Василева: Значи вече трябва да е бил...
Водещ: На 13 април, или някъде през април, подаде оставка. Значи Михаил Миков.
Светла Василева: Значи Михаил Миков е бил.
Водещ: И не изпратиха патрулна кола?
Светла Василева: Не, не изпратиха.
Водещ: Вие им се обадихте, те не изпратиха?
Светла Василева: Да. Те не изпратиха, тъй като става въпрос за съоръжение с повишена опасност, ние се обърнахме към Държавната агенция за технически надзор.
Водещ: Какво стана, има ли /.../ там?
Светла Василева: Те дойдоха и ние разкопахме отново, тъй като газопроводът е метър и половина под земята...
Водещ: Ревизионен акт номер десет. Това е от коя комисия? Дирекция „Държавен технически надзор”.
Светла Василева: Да. И те констатираха, тези снимки са направени в тяхно присъствие.
Водещ: Колеги, покажете. По техническото състояние на обекта, първо прекъснат, отрязан и премахнат метър и половина от тръбата на тръбопровода.
Светла Василева: Да. Това, което видяхте.
Водещ: Второ, РГ е заглушен. Както е това „РГ”?
Светла Василева: Това е разпределителен газопровод в станцията за автоматичното...
Водещ: ”Спираме разпределителния газопровод”, те го спират фактически.
Светла Василева: Да, защото вече не отговаря на техническия си паспорт.
Водещ: Добре, оттук обаче, от този документ до прокуратурата?
Светла Василева: Това е постановлението на Ботевградска районна прокуратура. Ето в тази му част.
Водещ: Постановление.
Светла Василева: Да. В която се казва, че газопроводът всъщност...
Водещ: Само че тук има. „При така установената фактическа обстановка, се налага правен извод за липса за данни за извършено престъпление от общ характер”. Как липса, като го видяхме, че е прекъснат.
Светла Василева: Да.
Водещ: Постанових- „Отказвам да образувам досъдебно производство и прекратявам”, преписка номер 1152 от 2008 година. Копие от постановлението да се изпрати на Валентин Велчев Василев. Това е собственикът на вашата фирма.
Светла Василева: Да.
Водещ: Районен прокурор Зл. Клюнкова. Т.е. те смятат, че това нещо не е резултат на извършено престъпление от общ характер?
Светла Василева: Да. Значи ние обжалвахме това постановление в Софийска окръжна прокуратура.
Водещ: Имате ли резултат оттам?
Светла Василева: В момента тече дознание. Софийска окръжна прокуратура...
Водещ: Това нещо от само себе си може ли да се случи?
Светла Василева: Няма как да се случи. Това е подготвено предварително, тъй като частта, която е с жълтия клик, там има направена заварка.
Водещ: Заварка е направена?
Светла Василева: Да.
Водещ: Това, което се вижда там?
Светла Василева: Да.
Водещ: Е добре, как така няма данни за престъпление?
Светла Василева: Не мога да ви кажа.
Водещ: А може би не е престъпление?
Светла Василева: Може би.
Водещ: Не, всъщност това може ли да се окаже, че не е престъпление?
Светла Василева: Аз не бих могла да си го представя, че не е престъпление. Посегателство срещу чужда собственост.
Водещ: Добре, вие обърнахте ли се към български държавни институции?
Светла Василева: Ако трябва да бъда откровена, аз се обръщам към български държавни институции от 2006 година.
Водещ: Много преди това.По какъв повод обаче?
Светла Василева: Тъй като процесът на газоснабдяване на сградите в Правец вървеше с бързи темпове и ние не бяхме допускани до обществени поръчки, съответно падаше топлинния ни...?
Водещ: Защо не бяхте допускани? Тук подозирате ли някой, който конкретно ви е пречил?
Светла Василева: Аз подозирам, че общината се страхуваше от конкурентна оферта, която бихме предложили на газта.
Водещ: Вие на кого бихте станали конкурент?
Светла Василева: На дружеството, в което участие има и общината и Община Правец.
Водещ: Т.е. общината не иска конкурент срещу себе си?
Светла Василева: Да, т.е. общината замени един монопол с друг.
Водещ: Валентин Златев, за когото тук пише, че упражнява масиран натиск, има ли нещо общо?
Светла Василева: Специално в тази част не знам!
Водещ: Дайте писма.
Светла Василева: Ето, заповядайте моето писмо.
Водещ: Това какво е? Това е писмо до правителството на Република България, на вниманието на Сергей Станишев, Джевдет Чакъров, Петър Димитров, Таско Ерменков, правителството на Кралство Холандия и т.н., до Европейската комисия, комисарят Ставрос Димас. За какво им писахте?
Светла Василева: Аз им писах за това, че в България първият проект по когенерация, т.е. по паралелно производство, както на топлинна електрическа енергия и реализиране в „Топлофикация” – Правец и че там има едно прекрасно съоръжение.
Водещ: Кое?
Светла Василева: Когенератор, което е разчетено да работи 15 години.
Водещ: Да не е това?
Светла Василева: Да, това е писмото.
Водещ: Това е писмото, но когенераторът? Всъщност това, което е прекъсанто е друго?
Светла Василева: това е газопровод.
Водещ: И какво когенераторът?
Светла Василева: И че той е дарение на правителството на Кралство Холандия с идея да ни покажат една съвременна технология за генериране на енергия и да ни науч1ат да уважаваме идеите, залегнали в Протокола от Киото и рамковата Конвенция по изменение на климата. Но така или иначе това съоръжение в престой и дружеството всъщност иска да му се даде възможност да работи. За това става въпрос.
Водещ: А те ви пречат? Правителството отговориха ли ви?
Светла Василева: Правителството, те инициираха една проверка, до момента нямаме конкретен отговор.
Водещ: Как се свързахте с Юрген Рот?
Светла Василева: След като писах до всички български институции и видях, че нищо не се движи в никаква посока, а положението в дружеството става се по-зле, чрез интернет се обърнах към неправителствени организации в чужбина, които имат отношение към енергийни проекти, към когенерация, преди това се обърнах и към Европейската комисия, която се занимава също с този случай, изпрати на българския Ден на когенерацията...
Водещ: Давайте по-бързо документите, писмото до Рот.
Светла Василева: Ето, заповядайте, това е от Европейската комисия/
Водещ: Това е от ЕК?
Светла Василева: Да.
Водещ: Отговор от Алфонсо Гонзалес Финет, кой е той?
Светла Василева: Той е служител на една от дирекциите.
Водещ: ”Ситуацията, която описвате, много от нещата, които се разкриват, са директно или не директно свързани с енергийната политика на ЕС”, ви пише той. „Много от тези неща са се случили преди присъединяването на България към ЕС”.
Светла Василева: Точно така!
Водещ: и много от тях са предмет на националното законодателство.
Светла Василева: Точно така!
Водещ: Обаче националното законодателство нищо не прави. Търсим кметът на Правец Красимир Живков, казват колегите, той не си вдига телефона. Юрген Рот, какво стана?
Светла Василева: Аз прочетох едно интервю в българската преса на Юрген Рот, че пише книга за това, което се случва в България. В интернет написах името му, излезе един имейл за контакти и му написах писмо директно в неговата страница. Ето част от нашата кореспонденция с него.
Водещ: Това е ваше писмо до г-н Рот. „Скъпи мистър Рот, благодаря ви за вашето писмо. В България има много градове като Правец”.
Светла Василева: Да, това е може би последното.
Водещ: ”Това са обикновено малки градове, но има и по-големи градове. Такива градове са Дупница, където градът е под контрола на Галеви, на братя Галеви, Видин, Перник, както ви бях написала, нашата компания има газопровод, който минава пред голф игрище” и т.н. Голф теренът е направен от Васил Златев, това е бащата на Валентин Златев?
Светла Василева: Да!
Водещ: Какво ви отговаря Рот? Между другото вие лично виждахте ли се?
Светла Василева: Лично се виждахме вчера.
Водещ: Вчера само?
Светла Василева: Да.
Водещ: А преди да напише книгата?
Светла Василева: Не, ние сме само с имейли.

Следва продължение...  


Информационна агенция "Фокус" © 1999-2008